Moderní dům vyrostl na úpatí skály

Pavla Kubu
13. Prosinec 2016

Architekti Zsolt Gyorgy Kovácz, Jana Beránková, Dávid Kovácz žijí v Maďarsku v městě Veszprém a pracují v ateliéru Veszprémi Épitesz Műhely. Za stavbu rodinného domu ve Veszpémě jim udělila maďarská komora architektů zvláštní cenu v soutěži o nejlepší dům roku 2015.

Majitelé domu koupili pozemek v nejkrásnější části města - v historickém centru na úpatí kopce sv. Benedikta s výhledem na hrad. Toužili po moderním přízemním domě s betonovými plochami v interiéru, prosklenými prvky na fasádě a po velké terase, která by byla v létě chráněná proti slunci.

Pozemek má nepravidelný lichoběžníkový tvar a jeho šířka se neustále mění. Nejužší je v uličce, potom se rozšiřuje a vyúsťuje do prostoru s výhledem na park a na koryto místního potoka.

Dříve stál na pozemku dům, který byl téměř celý zbourán. Zůstala pouze uliční a severní fasáda s původním členěním oken. Nové okenní otvory umístili architekti za rovinu původního zdiva, což dodává fasádě zajímavou plasticitu. Právě díky zachování původní fasády stavba přirozeně zapadá mezi okolní zástavbu.

V historické části budovy se štítem a šikmou střechou, která je kolmá na ulici, se nachází obytná část s kuchyní, jídelním koutem a ložnicí s hygienickým zázemím. Kolmo na tuto část je přistavěný nový trakt s dětským pokojem a dvoj-garáž s plochou střechou. Mezi domem a skálou vznikly terasy, což umožnilo přirozené prosvětlení místností orientovaných tímto směrem.