Rekreační chatky se inspirovaly tradičními vesnickými stodolami

Pavla Kubu
4. Prosinec 2016

Studio Format Elf Architekten navrhlo tyto tři prázdninové domky pro jedno z německých rekreačních středisek. Mají cca 50 metrů čtverečních a zvenku jsou pokryty černě mořeným dřevem, takže nádherně splývají s tmavými tóny okolního lesa. Inspirací pro architekty byly klasické venkovské stodoly - dlouhé protáhlé budovy se sedlovou střechou. Výsledkem je půvabně jednoduchý domek, jehož silueta je minimalisticky redukována na samotnou podstatu.

Přístup ke všem domkům vede po dlouhé cestě vysoko na kopci, odkud se nabízí krásné výhledy na okolní krajinu. Budovy jsou si velmi podobné při pohledu zvenku, ale uvnitř jsou zařízeny odlišně, aby vyhověli rozdílnému vkusu hostů.

Architekti chtěli vytvořit řadu domků, která jsou nejen elegantní, ale také výrazné a osobité. Díky fasádě z černě mořeného dřeva připomínají staré větrem ošlehané stodoly. Okna každé z budov jsou umístěny tak, aby hostům nabídly ty nejlepší výhledy ven do přírody.

Všechny tři chatky jsou obklopeny venkovními prostory s ohništěm a posezením. Fotografie interiéru napovídají, že také zde zvítězil minimalismus. Stěny a strop mají stejnou povrchovou úpravu (sádrokarton či dřevo). Velké okenní otvory stírají hranice mezi domky a krajinou, mezi vnitřkem a vnějškem. Zároveň fungují jako zrcadla, takže fasáda domků je ozvláštněna nádhernými obrazy venkovské krajiny.