Rodinný dům se citlivě podřídil existující zahradě

Pavla Kubu
5. Září 2017

V současné architektuře bývá stále častější citlivý přístup architekta ke stávající zeleni a vzrostlým stromům na pozemku určeném k zastavění. Krásným příkladem je nízko-nákladový přízemní dům, který se nachází v slovenských Jarovcích a byl postaven pro čtyřčlennou rodinu. Jeho autorem je Ing. arch. Ľubomír Peráček.

 

Umístění stavby koresponduje se zahradou v zadní části parcely, která sestává z vinohradu, sadu a rekreační zatravněné plochy. Dům citlivě ustupuje původním stromům a nechává vyniknout jejich krásu i proměny během různých ročních období.

Ze strany z ulice působí dům nenápadně, ale z jihozápadní strany se maximálně otevírá do nádherné zahrady se sadem. Architektonické ztvárnění je jednoduché a odráží přehlednou vnitřní dispozici domu. Jednoznačná kombinace šedé a bílé omítky podporuje jednoduchost řešení celkového konceptu.

Dům má půdorys ve tvaru písmene T a vytváří tři funkční zóny: denní část se nachází v hlavním, objemově dominantním křídle, noční část je orientována do zahrady a do protilehlého křídla byla umístěna garáž a sklad.

Denní zóna domu zahrnuje obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou. Prostor je ještě rozšířen o venkovní krytou terasu, která příjemně rozšiřuje obytnou plochu směrem do zahrady. V noční části domu se nachází tři pokoje, šatna a hygienické zázemí.

 

Vstupní a technické prostory jsou logicky orientovány do ulice, obytné prostory směřují do soukromé části zahrady. Na rozhraní denní a noční části domu umístil architekt vstupní halu.

V interiéru jsou skvěle zkombinovány nadčasové černé a bílé tóny, které zde vytvářejí pocit luxusu a elegance. Černobílou koncepci příjemně zjemňují obrazy na stěnách, kobercem v přírodním odstínu či živými květinami. Důležitou a výraznou součástí interiéru jsou samozřejmě nádherné výhledy do zahrady měnící se v průběhu ročních období.