Dřevěné představení v útulném domě nedaleko od Londýna

Dominika Tesárková
22. Listopad 2016

Dům revitalizovaný architektonickou kanceláří John Smart Architects se nachází u aleje v jižní části Londýna. Pět stejných řadových domů je příkladem kombinace originálního viktoriánského domu s bohatou historií a novodobého prostoru. Domy jsou pětipodlažní, velkoryse řešené.

 

V prvním patře se nachází společenské místnost, která je funkčně rozdělena na tři části. Na celém poschodí je zachována zrekonstruovaná původní podlaha. Uprostřed prostoru se nachází rozlehlá dřevěná knihovna. Na patře jsou dveře vytvořeny po celé výšce stěny, docílili tak pozvolného plynutí prostoru okolo knihovny. 

 

Parta jsou propojena točitým celodřevěným schodištěm. To se vine po celé výšce domu mezi všemi pěti poschodími. Staré původní schody byly opraveny a předělány. Všechny detaily a zdobení bylo omezeno na minimum.

V srdci domu se nachází kuchyň s jídelnou umístěny pod dramaticky vysokým stropem. Kuchyň je orámována dřevěnými posuvnými dveřmi a velkým oknem s výhledem na zahradu s terasou. Vnitřek je tak v kontaktu s exteriérem a zahrada dotváří příjemné pozadí při vaření, stolování a zaplňuje místnost příjemným světlem.

 

Dvojitá výška stropu vytváří odlišnou atmosféru v prostoru. Při obyčejné rodinné večeři i při formální hostině. Monolitická leštěná podlaha vizuálně propojuje místnost se spíží a skladem.