Jednoduchý rodinný dům dokonale střeží soukromí svých majitelů

Pavla Kubu
11. Září 2017

Tento půvabný přízemní dům se nachází v obci Zdiměřice u Prahy, v ochranném pásmu Průhonického parku. Jeho majitel si přál, aby stavba měla půdorys ve tvaru písmene L. Ten totiž umožňuje vytvořit maximální soukromí pro všechny obyvatele domu. Architekt Filip Ditrich vyšel z tohoto požadavku a navrhl praktický rodinný dům s důrazem na jasné a jednoduché funkční vazby.

Obytné místnosti domu jsou vhodně orientovány ke světovým stranám a zároveň přirozeně navazují na okolní zahradu. Prakticky tak rozšiřují prostor pro denní život. Koncepce domu tak respektuje přání investora na přirozené propojení interiéru s venkovními prostory, kde se nachází velkorysá terasa s bazénem.

Hmota objektu je horizontální, fasády obrácené do veřejného prostoru jsou v maximální možné míře kompaktní a uzavřené. V kontrastu s touto uzavřeností jsou kompletně prosklené stěny do átria vyplněného terasou s bazénem. Střešní „lucerna“ nad obytnou místností při každém slunném dnu kreativně vytváří jiné světelné efekty, a tak navozuje zcela jedinečnou atmosféru.

Barevnost domu odráží jeho minimalistické pojetí. S bílou barvou omítek v exteriéru i interiéru kontrastují antracitové rámy okenních výplní, tmavé dřevěné podlahy a dlažby.

Vstup do domu se nachází v centrální části dispozice. Jedno z křídel zahrnuje obytný prostor s kuchyní a navazující intimní částí domu (ložnice, koupelna, pracovna). Ve druhém křídle jsou situovány dětské pokoje s vlastní koupelnou. Veškerý skříňový nábytek je vestavěn do výklenků ve stěnách.