Proč a kam se vyplatí jít v rámci Czech Design Weeku

Tomáš Čech
28. Duben 2018

Od pondělí do neděle, od 7. do 13. listopadu zasáhne Prahu Czech Design Week, přehlídka českého světového nezávislého designu. Homepix přináší tři tipy, tři místa a tři pozvánky, které návštěvníkům pomohou zorientovat se v bohatém programu.


Tři účastníci

Z nabitého seznamu vystavovatelů, který nakonec čítá 94 jmen, jistě zaujmou následující autoři. Dvojice designérů Cyril Dunděra a Ondřej Lalák představí kolekci produktů Chemistry Black. Ač jsou stále ještě studenty pražské UMPRUM, jejich návrhy jistě osloví minimalistickým provedením, čistotou a jednoduchostí. Hlavní inspirací pro ně byly mnohoúhelníky.

 

Lukáš Novák je absolventem stejné školy, ovšem navštěvoval ateliér SKLO pod vedením Ronyho Plesla. Hlavním tématem jeho práce jsou tedy logicky produkty ze stejnojmenného materiálu. Důvodů, proč se věnuje právě jemu, je však více!

 

„Jsem ze sklářského města, moji rodiče dělají sklo, moji prarodiče měli blízko ke sklu, všichni v mém městě mají blízko ke sklu.“

Lukáš Novák, designér

 

Intenzivně usiluje o rehabilitaci a reinterpretaci technik, které se používaly k výrově benátských broušených zrcadel. Snaží se inovovat, využívá CNC frézu, sklo nechává vakuově pokovovat.

 

Osobitým zástupcem oděvního návrhářství je Vladimír Staněk. Je jedním z opravdu malého počtu designérů u nás, kteří se svou tvorbou zaměřují pouze na pánskou módu. Studoval v Ostravě, na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, v Londýně i ve Spojených státech. Od roku 2010 tvoří pod vlastní značkou STINAK. Pracuje se svébytnými styly, často používá průhledné materiály. Jistě překvapí!

Tři místa

Hlavním stánkem Czech Design Weeku je Kafkův dům na Praze 1. Toto místo je vybráno zcela záměrně. Jednak nabízí kvalitní prostory, slouží tak přehlídce, jednak přehlídka slouží jemu. Zanedlouho podstoupí dlouhodobou rekonstrukci a tak je festival designu pomyslným rozloučením s jednou etapou jeho života.

 

Druhým „bodem“, kde mohou během následujícího týden návštěvníci vidět český design, je Galerie 1. Ve výstavním prostoru městské části Praha 1 najdou výstavu Lolita, jejímž autorem je Jindřich Hájek. Představuje svou soudobou tvorbu charakteristickou postavou s hlavou panenky a odhalenými ňadry zralé ženy, Lolitou. Intimita a poetika jsou zde ve vzájemné souhře. Pomyslný správce tohoto prostoru, starosta Oldřich Lomecký, rovněž převzal záštitu nad celou přehlídkou.

 

„Praha 1 je centrem společenského, kulturního života a já jsem člověk, který má velice rád umění, i to moderní. Nadchla mě myšlenka vidět práce a výrobky lidí, kteří jsou z jiné generace, jsou mladší a vidí hodnoty trochu jinak.“

Oldřich Lomecký, starosta mč. Praha 1

Hlavní stánek, kontroverzní výstavu a mnoho dalšího doplňuje i stánek/modul KOMA na Václavském náměstí. Studenti architektury zde prezentují své představy o budoucí podobě nové linky D Pražského metra. Téma je to jistě aktuální a budící pozornost nejen odborné, ale nepochybně i laické veřejnosti.

Tři pozvánky

V rámci své propagace oslovil Czech Design Week tři osobnosti, aby nalákaly návštěvníky nejen do zmíněného Kafkova domu. Designér Ondřej Lalák neskrývá své nadšení nejen pro přehlídku samotnou, ale i pro celou její atmosféru.

 

„Bude to skvělá akce! Je na skvělém místě, v parádní lokalitě a budou tady určitě zajímaví lidé!“

Ondřej Lalák, designér

 

Již zmíněný Lukáš Novák se těší na příležitost, která se mu v běžném ruchu života nenaskytne. Kromě toho osobně nepochybuje, že přijde mnoho lidí.

 

„Czech Design Week pro mne znamená velkou příležitost a poprvé v životě si vyzkouším ukázat svůj design i před publikem, které nepřijde k nám do školy. Bude to pro mne zajímavá zkušenost! ...očekávám masivní účast!“

Lukáš Novák, designér


Poslední pozvánku předává čtenářům Homepix ředitel celé události Lukáš Pipek. Mnoho času přípravy se nyní přetaví ve skutečnou přehlídku, skutečné designéry a skutečné návštěvníky. Ti uvidí širokou škálu vystavovatelů.

 

„Letošní ročník Czech Design Weeku příláká například propojením se známými galeriemi. Od 3. 11. bude v The Chemistry Gallery probíhat výstava Zeb One – Letters, v Galerii 1 potom přibude výstava Petra Hájka s názvem Lolita. A určitě jsme pro návštěvníky zajímaví i lokalitou! … Máme to letos dost namíchané, příkladem jsou porcelán, sklo, šperky, průmyslový design, dětské oblečení, hračky, pánská i dámská móda, několik premiér v knižním odvětví, diskuze o vývoji video her nebo diskuze na téma autorského práva. Dominovat asi bude módní oblečení!“

Lukáš Pipek, zakladatel a ředitel festivalu

Nezbývá než popřát všem mnoho štěstí! Designérům kladné a hlavně konstruktivní reakce na jejich práce, a organizátorům minimum problémů a spokojené návštěvníky. Czech Design Week začíná 7.11.2016 a Homepix mu drží palce!