Standardní byt v novostavbě se proměnil v kouzelné bydlení

Pavla Kubu
27. Listopad 2016

Na začátku požádal investor mladé architekty Václava Navrátila a Jana Sedláčka ze studia SENAA o radu, co si počít s nevhodně umístěnou vanou v koupelně. Vše nakonec vyústilo v proměnu celého interiéru. Povedlo se jim vykouzlit elegantní prostor, který maximálně těží ze svého nádherného umístění s výhledem na přehradu.

V rámci hrubé stavby byl zvětšen průchod z předsíně do obytné části. Architekti sem zároveň umístili velké prosklené dveře ze surové oceli, které umožňují částečný výhled na přehradu již z předsíně. Celý prostor se tak navíc krásně otevřel a prosvětlil.

Současně došlo k vybourání části příčky u vchodových dveří, takže v předsíni vznikla nika pro vestavnou skříň. Tímto zásahem se podstatně rozšířili úložné prostory, které původně nebyly dostačující.

Kuchyňská linka byla navržena na míru. Pracovní plocha je z masivní dubové desky, skříňky jsou provedeny v bílém matném laku. Jako sjednocující prvek zakomponovali architekti do linky onyx. Zajímavým detailem je zapuštěné čiré sklo nad pracovní deskou.

Pečlivě vybírány byly také podlahy. Místo navrženého vinylu umístili architekti do obytných místností dřevěné podlahy, do koupelny a chodby podlahy kamenné. Dle jejich názoru jsou přírodní materiály odolnější, lépe vypadají a důstojně stárnou.

Prostor původní koupelny nebyl plně využit. Její koncept počítal pouze s malou vanou a jedním umyvadlem. Původní vana byla nahrazena jinou, větší a umístěna do čela koupelny. Tím se zvětšil prostor, který byl nově využit pro sprchový kout a další umyvadlo. Původní keramický obklad byl nahrazen velkoformátovými kamennými deskami. Na zadní stěnu koupelny pak architekti umístili podsvícený onyx