Dřevostavba v alpském stylu v Jizerských horách

Pavla Kubu
1. Září 2017

Dům stojí na nejvýše položeném pozemku v obci Haratice. Právě proto dostala tato dřevostavba název "Orlí hnízdo". Je inspirována horskými chatami typu "chalet", které jsou typické pro alpské regiony. Autorem projektu je Ateliér THF zabývající se stavbou moderních dřevostaveb v našem prostředí, ale s luxusní atmosférou typickou právě pro alpské chalety.

Na rozdíl od klasických chaletů má Orlí hnízdo odlehčenou a vzdušnou atmosféru. Ruku v ruce s těžkým skeletem jdou velké zasklené plochy, které zajišťují dostatek světla i tepla v interiéru. To je důležité především z hlediska úspory energie. Soukromí rodině poskytují v případě potřeby venkovní rolety.

Pod domem je vybudovaný suterén, ve kterém se nacházejí garáže a technické místnosti. Celá stavba stojí na třech pilířích, mezi kterými se nacházejí dřevěné dveře.

Celý dům je vertikálně rozdělen na dvě části - v první se nachází ložnice rodičů, koupelna, šatna, pracovna, do níž vede schodiště z obývacího pokoje v přízemí. Centrální obytná část domu je propojena s kuchyní a jídelním koutem. Druhá část domu patří dětem, kterým patří mezonetový pokoj.  Dokud jsou děti malé, je schodiště zatím zatarasené.

V interiéru převažuje dubové dřevo. Majitelé dlouho přemýšleli, jak ho povrchově upravit, aby jeho barva zůstala taková, jakou má surové dřevo. Dub totiž časem přirozeně stárne a oxiduje. Nakonec byl použit k tomuto účelu olej, který obsahuje „neviditelný“ bílý pigment. 

Zařízení interiéru je jednoduché a odpovídá horskému rázu stavby i potřebám mladé rodiny se dvěma dětmi. Nejvíce času všichni tráví v hlavní obytné místnosti, kterou zútulňují krbová kamna. Ty slouží pouze jako dodatečný zdroj tepla, jinak je všude podlahové vytápění.