Pasivním domem roku 2015 se stala novostavba ve Vraném nad Vltavou

Pavla Kubu
21. Únor 2018

Jednoduchá stavba zachovává typické prvky tradiční chalupy na českém venkově do konce 19. století. Má obdélníkový půdorys, boční vstup do domu i klasickou sedlovou střechu. Moderně a prakticky řešený dům disponuje prostorem více než 200 m2 a jeho autorem je architekt Jan Medek.

Jednoduchá figura domu je čitelná nejen zvenčí, ale i zevnitř. A to především díky otevřenému stropu ve střední části a vynecháním krajních polí stropní konstrukce obytného prostoru v přízemí. Vznikl tak velkorysý prostor, v jehož středu je “pec” soustřeďující zdroje veškerého tepla v domě. A tak jako se chodívalo na pec spát, tak i zde se stoupá po tělese pece do ložnic.

Exteriérem i interiérem domu prostupují totožné materiály i barvy. Toto vizuální sjednocení povrchů posiluje celkový výraz domu. Šedá omítka a betonový chodník na zápraží krásně ladí se stěrkou na schodišti a v centrální části obytného prostoru.

Dřevěné trámy, masivní nábytek a dubová podlaha zde vytvářejí útulnou venkovskou atmosféru. Kuchyně je provedena v šedé barvě a příjemně ji zatepluje dřevěná pracovní deska, která koresponduje s dalšími dřevěnými detaily v interiéru. Velmi efektním prvkem je také černé ocelové zábradlí procházející jedním z trámů.