Interiér ve Sceaux plný hran

Tomáš Čech
25. Listopad 2016

Francouzská architektonická kancelář h2o architects měla za úkol navrhnout rekonstrukci interiéru ze 60. let. Mělo dojít k minimu zásahů, měly být ponechány hlavní pozitiva současného stavu a přitom měla nastat čitelná změna. Nelehká práce!


Autoři návrhu: h2o architectes

Realizace: 2015

Plocha: 85 m²

Místo: Sceaux I Francie


Bytový komplex postavený ze železobetonu, kde se byt nachází, nabízí dvě zásadní výhody. Dispozice sahá přes celou šířku domu a interiér je tak možné přirozeně větrat a využívat různou sluneční expozici. Zároveň jsou fasádní stěny prakticky kompletně prosklené a obyvatelé si mohou užívat krásného výhledu do zeleného okolí.

 

Architekti vnímali byt jako čistý volný plán, do kterého, s jasným respektem vůči původním konstrukcím a sítím, vložili nové objemy. Ty jsou celé ze dřeva, ukrývají v sobě rozličné funkce a svými zalomeními symbolicky odstupují od stropu. Získávají nezávislost a činí řešení jasně čitelným. Svou novou definici získala polo-otevřená kuchyně, koupelna, „komora“ a pokoj pro hosty.

 

"Nový a starý, kde začíná a kde končí? Vše je jasně patrné, objemy jsou zkosené. Dřevo se doplňuje s bílou, ze zeleň nabíjí sílou. Prostor volně plyne, paprsky kout nemine. Nový a starý, kde začíná a kde končí?“

Zvolené řešení není jen formální geometrickou hrou. V objemech jsou zakomponovány skladovací prostory nebo domácí audiotechnika. Všechny jsou prolomeny interiérovými okny, které zvyšují vzájemné propojení.

Středem obytného prostoru je rozměrný jídelní stůl, denní část bytu dělí na prostor vaření a odpočinku. Kuchyně není absolutně oddělená, není umístěna v samostatné místnosti, ale její vymezení je zřejmé.

Do koupelny vedou denní světlo hned dva otvory. Jeden z chodby, prakticky přímo od vstupních dveří, druhý z obytné místnosti. Odstoupení od původních konstrukcí je zde patrné. Ve střední části bytu jsou některé části překryty bílou barvou pro zesvětlení atmosféry.

Propojení s exteriérem je velmi intenzivní. Množství dřevěných povrchů pomáhá pocitu tepla a se zelení za okny se příjemně doplňuje. Za oknem napravo je pokoj, spíše tedy prostor, pro hosty. Může být od ložnice oddělen či nikoliv.

Jen v malém počtu interiérů je od umyvadla v koupelně vidět na jídelní stůl do obytného prostoru. Okno je však možné kdykoliv zastínit a zajistit intimitu pro osobní hygienu. Barevné řešení místnosti je světlejší, využito je efektu zrcadla...

Dispozice je třítraktová. Střední, obslužná, část v sobě ukrývá „komoru“, prostornou koupelnu a samostatnou toaletu. Denní zóna slouží odpočinku, setkávání se, stolování a vaření. Noční zónu tvoří jedna místnost, do které je vložen dřevěný objem pokoje pro hosty. Obě strany interiéru těží z velkorysých balkónů.