Vertikální bydlení severozápadně od Paříže

Tomáš Čech
29. Listopad 2016

Dům ve městě Chatou, severozápadně od Paříže, je specifickým splněním snu mnoha mladých. Kancelář h2o architects zde využila přehlížený objekt na dvoře, do kterého umístila hnízdo nezávislosti teenagera.


Autoři návrhu: h2o architectes

Realizace: 2008

Půdorysná plocha: 12 m²

Místo: Chatou I Francie


K dispozici bylo pouze 12 m2 půdorysné plochy, a tak bylo nezbytné najít specifické řešení. Cílem bylo umístit zde místo pro spaní, odpočinek, studium a hygienu. Stravování bude neustále probíhat v domě společně s ostatními členy rodiny. Vznikla forma plynoucího prostoru, který na střídavě umístěných úrovních poskytuje dostatek prostoru pro vše. Do původního zděného rámce, byla vložena struktura z březového dřeva, která je jak vertikální komunikací, tak v podstatě jediným kusem nábytku.

 

„Plocha není nekonečná! Není možné neustále zabírat další a další místa na naší planetě. A vůbec není třeba argumentovat hodnotami ekologickými, i když ty zde platí rovněž. Čistě ekonomické principy jasně říkají, že města budou ekonomičtější a kvalitnější, pokud budou hustá, koncentrovaná. Touha zde bydlet zcela jasně povede k rozvoji vertikálním směrem. Budeme bydlet ve více úrovních, naše domovy se promění.“

Hned za vstupem je prostor odpočinku a relaxace, místo zde má i několik polic na knihy... Velké okno propojuje interiér se zahradou a tak i s domem. 7 schodů vede a půl patra výše, kde se nalézá prostor hygieny.

Zde je kromě volně přístupného umyvadla i malá sprcha a toaleta. Vše je úsporně umístěno na samostatné úrovni a „nenápadně“ skryto. Na první pohled jde o běžné skříňky, až po otevření dvířek se odhalí skutečná funkce.

Třetí rovina je označována jako pracovna. I zde je rozměrné, vzhledem k půdorysné ploše nepochybně, okno. Velkým přínosem vzájemnému propojení jsou průhledy mezi „patry“. Úplně nahoře, o dalších 5 schodů výše, je prostor pro spaní.

Kromě 4 nových obytných úrovní byl z původního objektu uchován sklep. Není samozřejmě příliš velký, ale jistý význam má. Pro atmosféru uvnitř je pak významná i nepravidelnost půdorysu. Dodává atmosféru a osobitost.

Veškeré nové konstrukce jsou dřevěné a to včetně podlah. Na některých místech byla pouze doplněna tepelná izolace. Z řezu je patrné, že světlá výška byla omezena na minimum. Celým interiérem prochází celkem 19 schodů.