Domov lyžařů ve Francii

Tomáš Čech
27. Listopad 2016

V lyžařském středisku Menuires vytvořilo studio h2o architects interiér, který na nevelkém půdorysu poskytuje maximum míst pro spaní i společenský život. Navíc přidává krasné výhledy a ladnou křivku...


Autoři návrhu: h2o architectes

Realizace: 2012

Plocha: 55 m²

Místo: Menuires I Francie


Klienti si přáli, aby na půdorysu 55 m2 mohlo přespat 8 lidí, měli komfort dvou koupelen a všichni žili aspoň v částečné nezávislosti. Ač se to na první pohled může zdát částečně nemožné, podařilo se to. Nosné konstrukce byly zachovány, některé příčky zbourány. Prostor nyní nedefinují klasické pokoje, ale křivka. Uvnitř ní je společenský prostor a jídelní kout, vně jsou postele, čtecí kout, koupelny... Je zároveň stěnou a zároveň kusem nábytku, je rubem i lícem. Přídavnou vrstvou interiéru jsou pak závěsy, které mohou vymezovat jednotlivé zóny a ještě tak zvyšovat jejich intimitu.

 

Vrcholem všeho jsou panoramatické výhledy do krajiny, které kdysi nebyly možné. Celkové panorama bylo rozděleno do jednotlivých pokojů, a ztrácelo tak svou sílu a kouzlo. Nyní je mnohem, mnohem působivější.

 

„Bydlení, respektive nocleh na horách, je příkladem faktu, že způsob využívání bydlení se konstantně proměňuje. Jsme doma v jiný čas, po jinou dobu. Děláme doma jiné aktivity, objevují se zde jiní lidé. Je třeba, aby se tomu přizpůsobila i fyzická podoba!“

Ve středu obytné místnosti je původní nosná stěna. Musela zde zůstat. Je využita jako odkládací police a přirozený „orientační bod.“ Lemují jí závěsy, které po roztažení předělují prostor a prakticky vytvářejí „pokoje“.

Architekti stěnu/křivku/kus nábytku vytvarovali přesně podle potřeb. Nepřizpůsobovali nábytek interiéru, ale naopak navrhli interiér podle něj. Čtenářský koutek je chytře umístěn u okna, zatímco spání hlouběji uprostřed domu. Vznikly „kajuty“, které jsou vždy věnovány jednomu nocležníkovi. Každá je trochu jinak specificky tvarovaná.

Hlavním materiálem je březová překližka, povrch křivky směrem do společenské části je realizován z amerického ořechu. Zbytek je většinou čistě bílý a doplněný o červené akcenty. Maximální prosklení a pohlcující výhled...

Vestavěný nábytek je poměrně masivní. Jeho tvarová nápaditost však velké objemy rozbíjí. Musí být odstoupen od vnějšího pláště. Ten samozřejmě nebylo možné měnit. Výhodou je, že výhled ven má každý prakticky rovnou z postele.

Dvě strany bytu jsou lemovány rozměrným balkónem, který je notně využíván k odpočinku, ale rovněž z praktických důvodů sušení a odkládání. Jeho velikost umožňuje pohodlné umístění lehátek.

Z půdorysu je jasně patrná geometrie, s kterou tvůrci pracovali. Vzhledem k rozměrům je byt opravdu prostorný. Jediným poměrně skromným prvkem je kuchyně. Je jí věnován jen nezbytný prostor. Jedna koupelna přiléhá k hale, druhá je součástí pokoje.