Elegantní samota ve Stockholmu

Tomáš Čech
19. Listopad 2016

Rodina se postupně rozrůstala. Z dcer se staly matky. Rekreační chatka nedaleko Stockholmu už tak prostorově nestačila a bylo nutné vytvořit další prostory. Zatímco jedna dcera opravila objekt původní, druhá se rozhodla pro stavbu nového. S jeho návrhem oslovila studio Krupinski/Krupinska Arkitekter.


Autoři návrhu: Krupinski/Krupinska Arkitekter

Realizace: 2015

Plocha: 40 m²

Místo: Stockholm I Švédsko 


Na začátku minulého století „osídlil“ parcelu zahradník a velmi intenzivně pracoval se zelení. Ta zde do dneška zůstala a vytváří osobitý charakter místa. V posledních 25 letech zde odpočívala matka se dvěma dcerami. Ty se již dnes starají o vlastní děti a bylo tak nutné prostředí „dovybavit.“

 

Rodina, která dnes čítá dva dospělé a dvě děti si nepřála velký dům/chatu. Ani nemohla! Místní regule omezují zastavitelnou plochu na 40 m2. Architekti ji využili maximálně. Na čtvercový půdorys umístili v podstatě jednu jedinou místnost. Jádro v ní pak ukrývá další možnosti. Volně v prostoru je jídelna a společenská zóna. V jádru pak najdeme kuchyň, prostory pro spaní a odkládací místa. Samostatný objem vysunutý ze základního čtverce je věnován koupelně.

 

 

Celý obvod stavby tvoří okna na celou výšku místnosti, která zajišťují intenzivní kontakt s okolím. Některá jsou posuvná a tak obytný prostor v létě expanduje do exteriéru. Významný přesah střechy zajišťuje úkryt jak před deštěm tak před sluncem.

 

„Český chatař a chalupář je většinou šikovný nadšenec, který si vše vymyslí a udělá sám. Není to o nic méně nebo více cennější, než když si k návrhu vaší chaty pozvete odborníka. Je jen škoda, že v rovině „udělá si sám“ a s tím spojené estetice uvažují i lidé, kteří za rozvoj odpočinkových oblastí, u nás především hor, zodpovídají. Jsou pak často velmi nevstřícní k čemukoliv jinému a odlišnému a stane se, že kvalita je tím poškozena. Měli bychom více otevírat oči. Neztrácejme sebe, buďme otevření k ostatním!“

Zeleň zajišťuje příjemné prostředí pro relaxaci a dodává místu, i když je nově vystavěno, historii a kořeny. Zároveň stíní přílišné sluneční paprsky a poskytuje intimitu a nezávislost na sousední chatě, kterou využívá maminka a sestra majitelky.

Kontakt s exteriérem je opravdu intenzivní! Posuvné dveře umožňují propojení a z objektu, který má skromnou plochu odpovídající jendopokojovému bytu, se rázem stane mnohem větší a velkorysejší obydlí.

Přes množství zeleně poskytuje umístění objektu i další benefity. Z pokojů je krásný výhled, například na blízké jezero. Povrchy v interiéru jsou zcela záměrně realizovány v tmavé barvě. Zvyšuje intimitu a směřuje pohledy ven, do exteriéru.

Kuchyně je velmi jednoduchá, předně odpovídající charakteru chaty. Dvoustranná linka je doplněna o množství polic. Povrchová úprava materiálu je zde světlejší. Z logických důvodů. Prostory by při použití stejně tmavého odstínu působily zbytečně tmavě. Zároveň je dodržen symbolický efekt uvnitř/venku, rub/líc.

Spaní není řešeno formou tradičních pokojů, ale prostřednictvím jakýchsi „kajut“. V jedné je umístěna tradiční manželská postel, ve druhé pak dvoupatrová postel pro děti. I odsud je nádherný výhled. Je to jako spát v trávě...

Geometrie stavby je příkladná. Čtverec, v něm vložený obdélník a porušení řádu umístěním koupelny. Díky možnosti „obcházet“ střední jádro působí dům prostornějším dojmem. Účelnost a skromnost na některých místech střídá velkorysost a nadhled na jiných. Vyvážený celek!