Prvorepublikový byt si i po rekonstrukci zachoval původní atmosféru

Pavla Kubu
7. Květen 2018

Byt patřil bankovnímu úředníkovi z meziválečného období a nacházel se v původní budově banky. Úkolem pro architekta bylo vytvořit komfortní a moderní bydlení odpovídající současným požadavkům a zároveň zachovat "genia loci" prostoru i historický odkaz města. Architekt Martin Skoček odvedl vynikající práci. Pojďte se potěšit jejím výsledkem.

Architektovi se povedlo nezničit historické hodnoty, naopak je ještě obohatil o nové vrstvy. Vše původní zůstává na očích, nic není ukryto. Jde o až naturalistickou prezentaci na úrovni stavebních konstrukcí, kde se vše staré a nové harmonicky propojuje do nového celku. Použité prvky často z různého historického období si nekonkurují, ale nádherně spolu komunikují, doplňují se a vytvářejí jedinečnou a nezaměnitelnou atmosféru moderního bydlení v historickém kontextu.

V hlavním obytném prostoru byly povrchy očištěny až na konstrukci. Nábytek je jednoduchý a nechává vyniknout jedinečnou atmosféru místnosti. Součástí otevřeného prostoru je i kuchyně. Moderní high-tech řešení se zde harmonicky doplňují se starým nábytkem.

Jde o velkorysý prostor, kde jsou jednotlivé zóny  volně propojené a slouží jako centrum života rodiny.

Hned ve vstupní hale je jasně čitelný rukopis autora. Původní prvky byly citlivě obnoveny a nové zásahy jsou odvážné, ale nikoliv destruktivní. Duch místa zůstává zachová a dokonce je ještě vyzdvižen na novou úroveň. 

Soukromá část bytu je řešena taktéž velmi jednoduše. Je moderní, ale opět v kontextu prostoru, který byl k dispozici.