Farma na břehu Balatonu prošla rozsáhlou rekonstrukcí

Pavla Kubu
3. Květen 2018

Zrekonstruovaná farma se nachází v malebné maďarské vesničce s 500 obyvateli v centrální části Národního parku Balatonská vrchovina. Statek byl založený v roce 1949 za účelem chovu zvířat. Budovy však v průběhu následujících let začaly chátrat, komplex změnil vlastníka a původní živočišná výroba skončila. Hlavní činností statku se poté stalo pěstování mandloní a objekt byl díky tomu zachráněn. Nyní dochází ke komplexní revitalizaci areálu pod taktovkou architekta László Vinczeho.

Během rekonstrukce došlo k úplnému zboření některých zchátralých budov a k renovaci dalších. V první fázi došlo k obnově hospodářské budovy z 50. let o celkové ploše téměř 870 m2. Na místě starého skladu vznikla obytná část, kde se nachází byt majitele a správce statku. Na místě původní ruiny by do několika let měla vzniknout malá soběstačná farma, která bude pokračovat v hospodářské tradici regionu.

Nová forma reflektuje tvar původních budov, dodržený je sklon střechy, tvar štítu i výška římsy. Jednoduchost exteriéru skvěle koresponduje s minimalistickým designem objektů. Architekt čerpá z tradice a navíc přidává moderní prvky, které působí v celkovém kontextu elegantně a přirozeně.

Během stavby byly využity hlavně přírodní materiály a tlumené barvy, které se nádherně doplňují s bílou čistotou budov. Prim hraje dřevo, které je hojně využito i v interiéru, a kámen, ze kterého jsou zhotoveny chodníky. Důležitou roli hrají také zelené travnaté plochy, díky kterým celý areál krásně zapadá do okolní krajiny.

Dřevěné posuvné dveře z horizontálně položených latí jsou zajímavým prvkem domu a odkazují na lokální kontext. Také střecha z bílého vlnitého plechu zapadá do místního architektonického rázu.