Krásný historický dům v Brně prošel celkovou modernizací

Pavla Kubu
9. Srpen 2017

Rodinný dům je krásný už při pohledu z ulice. Architektům ze studia AEIOU se podařilo zachovat její historický půvab a zároveň ji proměnit v bydlení odpovídající požadavkům dnešní doby. Rekonstrukce zahrnovala stavební úpravy a celkovou modernizaci. Její výsledek vás jistě nadchne stejně jako nás.

Architekti kladli během rekonstrukce důraz především na nové dispoziční uspořádání splňující požadavky moderní čtyřčlenné rodiny a s možností vícegeneračního uspořádání v budoucnu. Zásadní úpravy spočívají především v přemístění ložnice do nově vzniklé přístavby, která se nachází v klidném zahradním vnitrobloku.

Další podstatnou změnou je propojení dvou menších obytných místností do jedné velké. Byl tak napříč celým domem vytvořen velký společenský prostor s kuchyní, jídelním koutem, relaxačním respiriem a obývacím pokojem. Plynule navazuje na zahradu, se kterou je propojen prosklennými dveřmi. Z druhé strany místnosti je zase výhled do ulice, zahradní a uliční život jsou tak v úzkém kontaktu.

Navíc je společenský prostor doplněn o nový kubický objem s hygienickým a technickým zázemím, který svým materiálovým pojetím navazuje na fasádu přístavku. Je obložen cihelnými pásky, jež do prostoru vnášejí eleganci a tradiční nádech.

Při pohledu z interiéru do zahrady a naopak je vizuálně patrné kontrastní propojení nových a původních stavebních zásahů. Koncept propojení původního a navrženého podtrhuje i obdobné materiálové pojetí nového střešního vikýře. Jak říkají sami architekti: "Celkově návrh vyzdvihuje symbiózu nového a starého v rámci další stopy v historii domu."

Autoři				studio AEIOU – Jan Vojtíšek, Jakub Staník
Spolupráce			Tamara Bemerová, Nikola Levá
Zastavěná plocha		původní – 192 m²
				nová – 196 m²
Obestavěný prostor 		původní – 1200 m³
				nový – 1240 m³
Plocha pozemku		403 m²
Užitná plocha			původní – 245 m²
				nová – 256 m²
Dodavatel stavby	 	LP staving s.r.o.
Dodavatel interiéru		Dřevodílo Rousínov, v.d.
				Proxima interiér, s.r.o.
Projekt 				2014
Realizace 			2015 - 2016
Fotograf			Jakub Holas