Tradiční britké domy v novém moderním pojetí

Dominika Tesárková
16. Listopad 2016

Nově postavené apartmány na okraji Londýna jsou dílem architektonického studia Project Orange. Jedná se o pět jedno ložnicových a dva dvou ložnicové domy na parcele o celkové rozloze 800 metrů čtverečních. Design návrhu byl také ovlivněn malebnou okolní přírodou, která měla zůstat neporušená.

 

Dalším požadavkem zadavatele bylo přání, mít domy se sedlovou střechou. Vznikly tak domy s venkovními schodišti, která jsou vtěsnána mezi jednotlivé bloky staveb. Po nich se dá vystoupat na úroveň prvního patra a vstoupit na soukromou zahrádku. Apartmány jsou navrženy s obývacími pokoji v přízemí a ložnicemi v prvním patře.

Fasáda domů je z šedivých cihel s příměsí červeně. Připomínají tak místní stavby, ovlivněné industriální minulostí. Přítomnost této historie je rozpoznatelná i na okenních sestavách, ocelových balustrádách a podlaze z hlazeného betonu.

 

Použité materiály působí velmi luxusně spolu s mramorově obloženými koupelnami a kuchyní. Stavby jsou navrženy jako soběstačné se zelenými střechami a fotovoltaickými panely.