Nadčasový rodinný dům, který dotváří přírodní prvky

Dominika Tesárková
18. Srpen 2017

Studio Terry & Terry Architecture jsou autory projektu, jehož cílem byla nová přístavba a renovace již existujícího ranče v Kalifornii. Majiteli domu by pár seniorů, kteří požadovali především otevřené a útulné zázemí, které by v obytném prostoru a zahradě navodilo příjemnou rodinnou atmosféru.

 

Dům tvoří dva volně plynoucí objemy, křídla, co se rozbíhají od původní stavby a umožňují tak použití prvku celoskleněné fasády. Prázdná místa vznikající díky organickému tvaru stavby jsou vyplněny "vnitřní zahrádkou". Tento přírodní prvek nenásilně přivádí okolní zahradu i dovnitř interiéru domu. 

Místnost s ložnicí je orientována na západ a díky velkému oknu nabízí pohled směrem do zahrady. Prostor obývacího pokoje plynule přechází v kuchyni a jídelnu. Příjemnou atmosféru zde umocňuje přítomnost krbu.

Při přestavbě byla velká většina původní konstrukce domu odstraněna a nahrazena o nynější dřevěnou podobu. Projekt vyhrál hned několik architektonických soutěží. Návrh je ztvárněním kombinace tradičních konstrukčních postupů a inovativní architektury.