V Litomyšli hraje hlavní roli měď

Tomáš Čech
4. Květen 2018

Postarší upadající podnik v samém centru Litomyšle, v pomyslné Mekce současné české architektury, mělo nahradit nové, pulzující místo s osobitou atmosférou. Investor oslovil architekta Tomáše Zavorala a ten přinesl...


Autor návrhu: Zavoral architekt

Realizace: 2016

Plocha: 68 m²


...měď. Příběh ale nebyl tak úplně prostý! Exponovaná podoba si žádala důstojnost, přáním bylo vytvořit zároveň intimní atmosféru pro konverzaci. Danou kombinaci vytváří hrubé štuky tmavě šedé barvy a geometrie prostoru se segmentovými klenbami společně s měděnými pláty, které akcentují bar. Zvýrazňují jej tak intenzivně, až přešly do názvu podniku – Copper Bar.

 

„Tento ušlechtilý kov dodává místu eleganci a nabíjí jej energií. „

Tomáš Zavoral

 

Veškerý mobiliář sjednocuje kovářská čerň, nově navržené stoly vznikly svařením z I - profilů. Specifickým „závěrem“ podniku jsou neortodoxní toalety!

 

„Pokud bychom se ptali, proč je dnes Litomyšl obdivována za svou architekturu, jistě by padlo mnoho důvodů. Je však nepochybné, že by padla slova nadhled, nadšení, vytrvalost... prosté osobní kvality lidí. Bez nich nevznikne dobrá architektura nikdy a nikde.“

Po vstupu do interiéru návštěvníka překvapí jeho až skoro sakrální vyznění. Kontrast povrchů je nesmírně silný! Bar působí dojmem oltáře, ke kterému směřuje vše – prostor samotný i jakákoliv aktivita v něm.

Takové emoce však nelze označit za podvod nebo manipulaci. V podstatě každý podnik směřuje k baru a k muži nebo ženě za ním. Oni rozdávají životní energii a dopřávají lidem potěšení. Provokativní paralela...

Vedle „výčepu“ jsou místa s ještě intimnější atmosférou. Sedí se zde po dvou, hosté jsou více kryti. Sezení po straně navozuje trochu domácky pocit. Název podniku září do prostoru skrz perforaci měděného kusu.

Interiér pracuje s působivostí povrchů, kterou ještě dotváří prací se světlem. Není ho zde příliš, spíše naopak! Osvětlení pracovní plochy pod pultem se krásně zrcadlí v obkladových panelech. V každém z nich trochu jinak!

Jistě nejeden hororový film by zde mohl natáčet velmi expresivní scény. Interiér vyvolává emoce, pro mnohé bude až „buřičským“ prostorem. Ovšem „značku“, vizuální zapamatovatelný symbol podniku, vytváří dokonale.

Jestliže je samotný bar osobitým místem, pak jaké slovo by označilo ztvárnění toalet. Spousta hostů bude dlouho přemýšlet, jestli jde o úmysl nebo vandalismus...

 

„Oslovil jsem svého dvanáctiletého bratra, aby jejich vzhled upravil dle sebe.“

Tomáš Zavoral

S ulicí je bar opticky propojen širokou prosklenou výlohou. Funkční propojení zajišťuje posezení v podloubí. Úzký a dlouhý půdorys nikdy neslibuje přílišné množství světla. Architekt se rozhodl s faktem nebojovat a z „šera“ udělal přednost.