Původně zde byla malá kuchyně, rovněž nevelká ložnice a jeden pokoj

Tomáš Čech
23. Srpen 2017

Z tmavého bytu s malými pokoji vznikl světlý prostor k životu. Pokoje nahradily zákoutí, obyvatelé navíc mohou ovlivňovat, jak velký se jejich domov bude zdát. Za návrhem stojí kancelář magion architekti.


Autoři návrhu: magion architekti

Realizace: 2016


Původně zde byla malá kuchyně, rovněž nevelká ložnice a jeden pokoj. Nová dispozice skloubí všechny funkce v jedné místnosti. Ve staré místnosti pro vaření je dnes technické zázemí a velkorysé množství úložných prostorů. Pokoje jsou propojené v jeden. Kuchyně zasahuje přes celou jeho šířku a je obohacena o pracovní ostrůvek propojený s jídelním stolem. Na druhém konci místnosti je pohovka a místo pro relaxaci. Vedle ní stojí velká knihovna. Ta za sebou ukrývá postel. V posledním zákoutí prostoru je pak malé pracovní místo.

 

„Je lepší jeden velký nedělený prostor sdílející mnohé funkce a nebo je rozumnější seskupení menších specifických prostorů? Existují výhody na obou stranách? Lze najít/vytvořit řešení, které je dokáže skloubit?“

Kuchyňská linka je poměrně rozměrná, především vzhledem k velikosti bytu, avšak zdatně to maskuje svým provedením – jednoduchá estetika, bílá barva. Výškový rozdíl jídelního stolu a pracovní desky je vtipně řešen.

Výhled „od plotny“ jasně ukazuje celý prostor. Přestože se svým dělením může zdát poměrně složitý, ve skutečnosti jsou prostorové vztahy poměrně jasné. Nechybí zde vzdušnost a množství osobních detailů.

Pracovní místo je částečně schované, částečně otevřené do prostoru. Nábytek je zde prakticky stejný jako v kuchyni - identický materiál včetně pracovní/stolní desky a shodné osobité úchytky tvořené páskem kůže.

Vše je maximálně otevřené a propojené. Pokud však majitelé touží aspoň částečně oddělit kuchyni a společenský prostor, stačí přesunout skříňku, která je na kolečkách, s televizí a jednotlivé zóny jsou jasně vymezené.

Umístění postele za knihovnou má jednu zásadní nevýhodu. Ranní slunce obyvatele pravděpodobně nikdy nevzbudí... Návrh to však maskuje řešením osvětlení. Pocit „tepla domova“ napomáhají vytvářet obrázky.

Z rozdílu obou půdorysů překvapivě vyplývá, že až tak radikální proměna nenastala. Chodba není od obytné místnosti oddělena dveřmi. Nevelká koupelna má netradiční řešení s toaletou na konci, sprcha je navržena prakticky, bez vaničky. Odtok je řešen jen spádem. Prostorná komora nabízí opravdu množství úložných prostor.