Přestavba viktoriánského řadového domu v britském Londýně

Dominika Tesárková
31. Říjen 2016

Architekti ze Studia Gil dostali důvěru k navržení přestavby a rozšíření viktoriánského řadového domu v britském Londýně. Zároveň po nich bylo požadováno přestavba a nové uspořádání stávajícího prostoru interiéru. Již od začátku navrhování projekt obsahoval průhled přímo napříč celým domem. Zároveň bylo vytvořeno fyzické propojení se současnou venkovní zahradou.

Interiér domu by upraven tak, aby vznikly širší přístupové chodby a zároveň se zlepšilo přirozené světlo. Dalším cílem bylo modernější provedení interierového designu.

 

Projekt byl zajímavý především pro nutnost vyřešení propojení stávajících a nově navržených prvků.

 

Zajímavá byla také volba materiálů. Jejich paleta se skládala z čistě bílého betonu, překližky, ošetřeného dřeva a oceli. Různé druhy byly aplikovány na různá místa domu, vše skvěle doplněno o původní červené cihly. Kde to bylo možné, tak materiály zůstaly v surovém stavu, aby vytvářely různorodější strukturu povrchů.

Interiér je zaplněn přirozeným světlem díky nové celoskleněné stěně. Dokonale se tak propojil interiér se střešní zahradou, která byla navržena jako jeden z "pokojů".