Venkovský rodinný dům v moderním duchu

Dominika Tesárková
23. Duben 2018

Mladá rodina se rozhodla usadit se ve venkovském prostředí londýnského předměstí. Pro splnění svého snu požádali studio A-ZERO Architects. V nové rodinné bydlení se přemění stará budova kravína. Přestavba začala navržením nové zdi okolo původní. Cílem bylo vytvořit ekologickou stavbu, která harmonicky zapadá do kontextu okolí a recykluje stavební materiál, jak jen je možné.

 

Orientace stavby nabízí krásný výhled směrem na jih na rozlehlá pole a zároveň vytváří bezpečné útočiště na severní straně stavby. Nová přístavba na toto umístění reaguje prosklenou severní stěnou domu. Přístavba zaujímá jen 2/3 původního kravína, zbylá 1/3 funguje, jako zastřešená terasa.

Nápad orámovat původní stavbu se stal klíčovám v designu celého domu. Řešením je hybridní struktura tvořena dubovým rámem, který konstrukci zpevňuje. Zbytek fasády je z místních britských cihel. Většina použitého stavebního matriálu byla zrecyklována z původní stavby kravína.

 

S cílem minimalizovat energetické náklady jsou všechna okna trojvrstvá. Teplo je přiváděno z panelů umístěních na blízkém poli, díky těmto opatřením je dům plně soběstačný.