Jednoduchá dřevostavba v malebném prostředí Českého ráje

Pavla Kubu
13. Duben 2018

Stavba stojí na velmi mírně svažitém pozemku, který je ze severu ohraničen silnicí. Z tohoto důvodu se architekt Martin Hilpert rozhodl umístit dům podél silnice, aby tak ochránil parcelu před severními větry a nepříjemným ruchem komunikace. Všechny místnosti pak mají okna orientována na jih s výhledem na zahradu a na nádherné panorama Českého ráje.

Dům je konstrukčně řešen jako dřevostavba  a má jednoduchý protáhlý úzký tvar. Jedná se vlastně o dva domy se sníženou sedlovou střechou, které jsou propojeny prosklenou střední částí. Zde se nachází zimní zahrada, jež je komunikačním uzlem celého domu a zároveň jej dělí na část společenskou a soukromou.

Patra obou částí domu jsou spojena dřevěným můstkem přes zimní zahradu. Můstek tvoří předěl mezi ložnicemi a hlavním obytným prostorem.

Vstup do domu je umístěn na severní straně a vede právě do převýšené zimní zahrady.

Hlavní obytný prostor vás jistě nadchne svojí vzdušností a prostorností. Je otevřen až po střechu, pod kterou se nachází vestavěná galerie sloužící jako pracovna. Pod její strop byla umístěna kuchyně a obývací kout s krbem. Jídelní stůl stojí stojí hned u velkého okna a dveří na zahradu. Nabízí tak velmi příjemné místo pro stolování s krásným výhledem do krajiny.