Útulná chatka na samotě jako způsob, jak vybalancovat městský život

Damián Hruban
31. Červenec 2017

Bydlení je to velmi prosté; vzalo si inspiraci z prostředí, jenž ho obklopuje.  Projekt zpracoval rakouský architekt Heike Schlauch.

Hlavním materiálem bylo přirozeně dřevo a to jak pro exteriér tak pro interiér. Tvarem střechy chata kopíruje průběh sklonu svahu, do kterého je stavení posazeno. Díky tomu není chata tak zvlášť výrazným a nepřirozeným prvkem v tomto prostředí.

Na chatě je zajímavá absence štítu. Vertikálně položená prkna jsou přibita, tak aby vedla od země, až po plechovou střechu.

Jediné okno orientované netradičně na šířku je tak velké, že navozuje pocit, že jedna stěna úplně chybí a pokoj je tak silně spojený s venkovní krajinou.

Prostoru, který chatu obklopuje se ani nedá říkat zahrada. Plot není potřeba - do těchto končit zavítá jen málokdo. Posezení před domem má tak silně outdoorový charakter.

Enormní horizontální okno je dokonalá výzdoba pokoje; rám okna tvoří jakýsi imaginární rám obrazu, který se mění podle ročního období.

Při návrhu interiéru i samotného tvaru stropů se myslelo i na akustickou stránku pokojů, aby mohl majitel . písničkář tvořit v příjemných podmínkách.