Rekonstrukce staré stodoly je důkazem známého rčení, že méně je někdy více

Pavla Kubu
25. Červenec 2017

Tento půvabný domek se nachází v městečku Hobart v Austrálii. Je vyjímečný především citlivým přístupem architektů k jeho rekonstrukci, díky čemuž zůstaly zachovány nádherné historické prvky původní stavby. Autorem projektu je studio workbylizandalex.

 

Navenek se dům příliš nezměnil. Fasáda přiznává stáří domu a nová okna působí nenápadně. Staré a nové se zde prolíná v působivé symbióze.

Vnitřní prostor domku je částečně otevřen až po střechu a nechává tak vyniknout původní plnou výšku budovy. Do přízemí byla umístěna malá kuchyňka, jídelní stůl a obývací zóna s pohovkou. Hned vedle stojí krbová kamna, která poskytují teplo během chladnějších dnů.

V interiéru jsou přiznány původní kamenné a cihelné zdi, krovy i omítky. Prostor tak získal na osobitosti a jeho historické kvality zůstaly zachovány. Zároveň je vše nové krásně zdůrazněno.

Těsně pod střechou najdeme ložnici, která je rozšířena o malou pracovnu. Staré střešní šindele, které byly během rekonstrukce pečlivě očištěny, zůstaly odhaleny. Vytvářejí zde společně s kamennou zdí naprosto jedinečnou atmosféru. Vše doplňuje originální šatní skříň zhotovená na míru.