Starý rybářský příbytek dostal moderní upgrade

Tomáš Čech
3. Listopad 2016

Dům v dánském přístavním městečku Vedbæk byl v roce 1900 postaven jako příbytek rybáře. Architektonické studio Norm Architects realizovalo jeho rekonstrukci a vytvořilo z něj soudobé bydlení. Ale...


Autoři návrhu: Norm Architects

Realizace: 2009

Místo: Vedbæk I Dánsko


...exteriér zůstal takřka úplně původní. Historická malebnost byla zachována. V interiéru probíhaly změny razantněji. Většina povrchů byla nahrazena dnešními variantami, originální zdobnost byla redukována. Některé zdi byly zbourány, aby vznikly prostornější a vzdušnější místnosti, lépe odpovídající dnešním požadavkům.

 

„Kde je hranice mezí kýčem a vkusností? Kdo ji určuje? Je možné kýč považovat za kvalitu, nebo je to již ze své podstaty podřadná a degradující kvalifikace? Změní se to v čase? Nepřijde doba oslavující kýč?“

Interiér je dnes jednoduchý, čistý, účelný, je zde minimum nábytku. Prostory v přízemí sjednocuje hrubá dubová podlaha. Na jednom konci obytného prostoru, vedle průchodu do kuchyně, je pohovka doplněná křeslem.

Na druhé straně je pod oknem umístěna geometrická modulární knihovna. Tvůrci z kanceláře Norm Architects „své“ interiéry vždy vybavují množstvím různých svítidel. Ani tento dům není výjimkou.

Kuchyně je s exteriérem propojena přímo skrz dvoje dveře, které byly během rekonstrukce vytvořeny. Klasické skříňky jsou maximálně zabudovány, aby nepůsobily dojmem nábytku, ale jako integrální součást stavby.

Jídelní stůl i lavice za ním jsou vyrobeny speciálně pro tuto jídelní část. Každá židle je jiná – esteticky, funkčně, ergonomicky. Malé okénko nalevo propouští aspoň část slunečních paprsků, které prochází skrz společenskou zónu přímo na talíř.

Dětský pokoj je poměrně malý, s nevelkou světlou výškou. Hlavní ložnice je naopak prostorově velmi velkorysá, otevřená do krovu. Původní dřevěné trámy jsou odhaleny. Milým detailem je malé okénko ve vrcholu štítu.

S prostorem pro spaní přímo sousedí vana nalevo a šatna napravo. Série posuvných dveří je uzavírá, odděluje, avšak jednoduchým pohybem lze vše otevřít, propojit. Kromě samotné postele zde tak není žádný jiný nábytek.

Až romantický exteriér zůstal zachován. Přežila estetika samotné stavby, ale i vzrostlá a nesmírně příjemná zeleň vedle domu. Strom stíní klidný dvorek dotvořený sousedním domem. Vnější vzhled poměrně silně kontrastuje s přesností interiéru.

Vstupní chodba plynule přechází do kuchyně s jídelnou a nakonec až do obytného prostoru. Z něj vede schodiště do patra. Většinu jeho plochy zabírá velká ložnice. Koupelna a dětský pokoj jsou spíše menší.