Šikovné spojení 3 bytů do jednoho krásného domova

Tomáš Čech
28. Říjen 2016

Z původních třech bytů se stal jeden, který přitahuje polohou, světlem a kombinací nového a historického. Tvůrci ze studia Norm Architects vytvořili osobitý interiér v centru dánské metropole, v Kodani.


Autoři návrhu: Norm Architects

Plocha: 156 m²

Místo: Kodaň I Dánsko


Místní čtvrť kdysi bývala domovem spousty dělníků. Jednotně vystavěné domy dnes tvoří oblast, která je přes svou polohu v centru města nesmírně klidná a chráněná. Architekti propojili tři bytové jednotky v jednu, která dnes disponuje 156 m2. Některé interiérové zdi byly odstraněny, jiné zůstaly.

 

„Zkoušeli jsme udržet perfektní rovnováhu mezi něčím novým a uhlazeným a něčím starým a půvabným.“

Norm Architects

 

Ústředním bodem domu je schodiště, které propojuje jednotlivá podlaží. Úplně nejvyšší úroveň byla kompletně odstraněna, aby vznikl převýšený prostor. Doplňuje jej množství střešních oken, které jej silně prosvětlují.

 

„Město ukrývá neočekávané a kryje nepřehlédnutelné. Město umí usmrtit i vzkřísit. A následně povznést i zadusit. Dokáže být blízkým a nápomocným, ale následně zradit a ani se neohlédnout. Proto i přesto stojí za to ho milovat.“

Obyvatelé najdou pod střechou mix prvků, které vytvářejí osobitou atmosféru. Kontakt s ulicí zajišťuje malý balkón. Prostor protíná konstrukce krovu. Na podlahu jsou použita dřevěná prkna, jinak je vše bílé – stěny, okna, topení, osvětlení, nábytek...

Schodiště má jednu podstatnou výhodu, která dnes rozhodně není samozřejmostí. Je jí rozměrné zrcadlo, prostor mezi jednotlivými rameny. Ta jsou dvě, v některých podlažích tři, a jsou uspořádaná jsou do tvaru písmene „L“ respektive „U“. Mezipodesta je pak netradičně zkosená.

Prostor vaření a jídelny zabírá prakticky celé první patro. Kuchyně je umístěna pod okny a zároveň je doplněna i praktickým ostrůvkem. Najdeme zde i krb, který se ke stolování a konzumaci jídla výborně hodí.

V některých částech domu střídá bílou hladkou plochu neomítnutá cihlová stěna. I její barevnost je však spíše tlumená. Funguje nenásilně, přehnaně na sebe neupozorňuje. Nastavení rovnováhy se podařilo.

V rámci jednoho interiéru je k dispozici výhled na hvězdy a do okolí v podkroví a zároveň výstup na terasu/zahradu v přízemí. Široká škála možností vznikla spojením více bytů. Názorný příklad vývoje standardu bydlení v posledních letech...

V přízemí je vstup a propojení se zahradou. První patro patří vaření a stolování. V druhém patře jsou ložnice a prostorná koupelna s vanou. Pod střechou je pak velkorysý obytný prostor. Dům je řadový, má tedy jen dvě volné fasády. Díky malé hloubce je však dostatek světla i uprostřed dispozice.