Novostavba obklopena kontrastem mezi přírodou a životem ve velkoměstě

Tomáš Čech
30. Říjen 2016

V lese u města Nærum byl postaven nový dům, za jehož návrhem stojí kancelář Norm Architects. Když se majitelé podívají doprava, vidí divočinu lesa, jeho zvířectvo. Když se podívají doprava, mají krásný výhled na celé město.


Autoři návrhu: Norm Architects

Plocha: 240 m²

Místo: Nærum I Dánsko


Objekt je jednoduchým bílým hranolem zakončeným sedlovou střechou s nízkým hřebenem. Fasády jsou rytmizovány rozměrnými vertikálními okny. Ta zaručují intenzivní kontakt vnitřku domu s exteriérem, což je základní princip celého návrhu. Dům chce být pomyslnou „pozorovatelnou/posedem“ pro své obyvatele. V interiéru je jen minimum prvků, minimum předmětů na stěnách. Nic nemá rušit „obraz“ za okny.

 

„Nebojme se netradičních míst, nebojme se objevovat nejen dva týdny v roce během dovolené. A hlavně nezavírejme oči. Když to uděláme, můžeme přijít o víc, než si dovedeme představit. Dost možná si pak svou ztrátu ani neuvědomíme a to může být ještě větší ranou.“

Dům je umístěn ve svahu, jeho propojení s exteriérem tak funguje na několika úrovních. V některých místech je terén přístupný z horního patra, někde z mezipatra a na opačné straně domu i z patra spodního.

Fasáda je naprosto jednoduchá, bílá. Detaily jsou prosté, bez zbytečných ambicí. Tmavé rámy oken jsou poměrně subtilní, ubírají prosklení jen minimum plochy. Většina oken je fixních, jen některá jsou otvíravá.

Ať jdete po vnitřním schodišti jakýmkoliv směrem, po jakémkoliv z jeho ramen, vždy před sebou máte výhled ven, do zeleně. Z někdy nevzhledného a tmavého prostoru vertikální komunikace se tak stává velmi příjemný zážitek.

Z obytného prostoru vedou dveře na malou terasu. Interiér i exteriér jsou zde v naprosto stejné úrovni, propojení je tak opravdu intenzivní. Venkovní plocha je řešena velmi prostě. Použití „obyčejných“ dlažebních kostek ji citlivě usazuje do přírodního rámce okolí.

Jak již bylo řečeno interiér je pokud jde o estetiku velmi minimální – čisté bílé povrchy nejen na stěnách ale i na krbu, stolku, pohovce ikonického architekta Ludviga Mies van der Roheho. Nic „nekonkuruje“ lesu a všem jeho krásám.

Všechny obytné místnosti propojuje neopracovaná dubová podlaha. Centrem obytného prostoru v patře je pracovní kuchyňský ostrůvek. Prakticky celá stěna místnosti je prosklená a nabízí tak krasný výhled na městečko.

Když se koupete, rovnou z vany můžete sledovat přírodu. I zde je vše neutrální, výrazově jednoduché.

 

„Majitelé vidí jeleny a veverky skoro každé ráno, když stoji ve sprše.“

Norm Architects

Půdorys domu je poměrně složitý... Vrchní patro domu patří převážně velkému společenskému prostoru, který spojuje odpočinek, stolování i vaření. Ložnice a hygienické zázemí jsou pak uspořádány okolo.