Byt s úžasným výhledem na Kodaň

Tomáš Čech
1. Listopad 2016

Klient si přál, aby po příchodu z kanceláře vstoupil do maximálně jednoduchého a čistého interiéru se spoustou světla. Architekti ze studia Norm Architects mu tento sen splnili. Dnes bydlí ve čtvrti Frederiksberg a má výhled na celou Kodaň.


Autoři návrhu: Norm Architects

Realizace: 2009

Místo: Kodaň I Dánsko


Několik původních zdí bylo zbouráno, dveřní otvory byly zvýšeny až po strop, zabírají celou světlou výšku. Celý interiér propojuje bílá pryskyřicová podlaha. Uprostřed dispozice vzniklo jádro, které z jedné straněy skrývá šatní skříně, z druhé televizor. Je natřeno matně černou barvou a u jeho spodní hrany je instalován pás svítidel... Takřka všechen nábytek je navržen jako vestavěný, tak aby pomyslně „ztratil“ svůj objem. Nenajdeme zde žádné detaily, žádné kliky nebo úchytky. Vše je minimalizováno.

 

„Antoine de Saint-Exupéry ve svém útlém, přesto velkém díle napsal, že „Správně vidíme jenom srdcem. To, co je důležité, je očím neviditelné.“ Bydlení nad Kodaní potvrzuje, že někdy je i zrak důležitý, že to co vidíme, může měnit místo, kde jsme.“

Jedním z největších bonusů celého bytu je prostorná terasa a její propojení s interiérem. Židle a křesla jsou takřka jediným mobiliářem. O to více vynikají výrazné designové kusy působící jako „sochy v galerii“.

Zmíněný světelný pás budí pocit, že se zeď v prostoru vznáší. Skvěle kontrastují s jejím matným povrchem, který perfektně maskuje televizi. Vše ostatní je sjednoceno do nenápadných odstínů šedé a bílé.

Především díky podlaze prostor volně plyne. Vlastně nikde nezačíná a nikde nekončí... Lesklý povrch vytváří množství efektních odrazů. Navíc přispívá k ještě větší světlosti už tak zářivého interiéru.

V ložnici splývají dveře do pokoje s dveřmi šatní skříně. Stejná je i jejich výška, od podlahy ke stropu. Průhledy do středu bytu, k černému jádru, určují, definují orientaci v prostoru. Čisté bílé místnosti dominuje rozměrná malba...

…a výhled na střechy dánského hlavního města. Okno sahá přes celou šířku místnosti, bílá barva je neutrálním rámem pro lákavé panorama. Elegantně je vyřešeno zakrytí prostoru pod parapetem. Výrazná svítidla patří k rukopisu autorů.

Jasně odděleny jsou jen dvě ložnice a samozřejmě koupelna. Zbytek dispozice mezi nimi „pluje“. Vstupní hala se rozvětvuje dvěma směry a přechází v obytný prostor a ložnici. Po bytě je možné se pohybovat různými cestami. Byl by to nepochybně ráj dětí...