Hra světel a čistota designu nad dánskou Kodaní

Tomáš Čech
7. Listopad 2016

Mladý pár dánů žije napůl v Kodani a napůl ve Španělsku. Architektonické studio Norm Architects pro ně navrhlo domov, který má navodit atmosféru soukromého hotelového apartmá. Díky hře světel a čistotě designu se to podařilo!


Autoři návrhu: Norm Architects

Plocha: 74 m²

Místo: Kodaň I Dánsko


Původní dispozice byla radikálně přestavěna. V celém interiéru je množství nik, do kterých byla umístěna skrytá světla. Jejich specifický účinek a nastavitelná intenzita osvětlení vytváří množství nálad. Ovládání je ulehčeno díky inteligentnímu systému.

 

„...mohou ovládat světla v celém bytě, zapnout krb nebo klimatizaci jediným dotykem jejich telefonu ve chvíli, kdy přistanou na Kodaňském letišti.“

Norm Architects

 

Vnitřní prostor je maximálně otevřen, aby bylo možné přehlédnout celou šířku i délku na co nejvíce místech. Vstupní chodba proto není od obytného prostoru oddělena dveřmi. Po jedné straně má pracovnu, na druhé straně je pak ložnice s množstvím zabudovaných skříní. Společenské části dominuje vestavěná stěna s televizí a krbem. Kuchyni tvoří jakési zákoutí. Pracovní plochy jsou po obou stranách. Plocha bytu je74 m2 a skoro stejně velká je i terasa, která k němu patří. I ta je řešena velmi jednoduše. Z jednolitého dřevěného povrchu vystupuje Japonskem inspirovaná zeleň.

 

„Světlo je geniální sluha! Ovšem... fenomén světelného smogu je otázka, kterou by si měla klást všechna města dneška. To, že se dnes tento problém třeba nezdá závažný, může být velmi krátkozraké.“

Bariéra mezi interiérem a terasou je minimální, je zde jen nepatrný práh v podobě rámu okna. Prosklení je velmi intenzivní, parapety jsou nízké. I zde je vidět jeden ze základních přístupů tvůrců. Snaha o průhledy napříč...

Hmota, ve které je ukryt krb a televizor, je do prostoru nově vestavěna. Hrany za ní lemují světla, prostor tím získává zvláštní atmosféru. Místa, která jsou obyčejně těmi nejtmavšími, zde jasně září.

 

„Umožňují majitelům vytvořit útulné prostředí, které přesně sedí k často šedé obloze nad Kodaní.“

Norm Architects

Do nik jsou kromě zdrojů světla umisťovány i jiné předměty, například kusy umění. Prakticky všechny povrchy jsou čistě bílé. Stejně barevná je i židle, jeden z opravdu mála kusů nábytku v celém interiéru.

Světla pod kuchyňskou linkou jsou automatická. Jakmile někdo přijde do kuchyně, postupně se všechna rozsvítí. Police jsou záměrně otevřené, aby místnost působila co nejprostornějším dojmem. Do nich skryté osvětlení zajišťuje ideální podmínky pro práci.

Stůl v pracovně je více než 3 metry dlouhý. Nemá jedinou nohu, je totiž zavěšen na protilehlých stěnách a veškerá konstrukce je skryta od jeho desky. Stejně tak různé dráty a kabely. Pár tak může pracovat společně, vedle sebe.

Skrývání“ světel není dogmatické. Pokud je vhodné použít jiný zdroj, například nad stolem nebo vedle postele, jsou zde na zeď přimontovány lampy na pohyblivém rameni. Každý si tak najde svou polohu podle aktuálních potřeb.

V koupelně je ve sprchovém koutu použit jemný kamenný obklad krémové barvy, který pomyslně „rozbíjí“ absolutní čistotu bílé. Je zde také travertinové umyvadlo a dřevěný žebřík, který slouží jako držák na ručníky.

Umístění domácí pracovny hned za vstupními dveřmi je praktické pro případné návštěvy. Koupelnu tvoří množství zákoutí, díky použití bílé však nepůsobí stísněně. Kuchyně je i přes svou malou plochu velmi prostorná, především díky dvoustrannému uspořádání. Z obytného prostoru i ložnice je přímý vstup na velkorysou terasu.