Ukázka toho, jak se ze starého domu lze kdykoliv získat inspirace

Tomáš Čech
9. Listopad 2016

Dánský umělec našel prostor pro tvorbu a inspiraci ve starém domě uprostřed polí v městečku Humlebæk. Exteriér nebylo možné upravovat, avšak interiér proměnilo studio Norm Architects podle představ nového majitele.


Autoři návrhu: Norm Architects

Realizace: 2009

Místo: Humlebæk I Dánsko


Základním kamenem návrhu bylo ponechání výrazných původních prvků. Zůstaly cihlové zdi, ocelový trám podepírající druhé patro a betonová podlaha. Ta ovšem jen částečně. Byla odstraněna, nově se nainstalovalo podlahové topení a opět znovu vylita. Díky tomu z přízemí zmizely všechny radiátory a vnitřní strana obvodových zdí byla očištěna, vyrovnána a vyhlazena. S novou přesností tak kontrastují původní okna.

 

„Architektura musí vědět, kdy má možnost být výraznou, dominantní, a kdy naopak ustoupit do pozadí a jen pokorně vytvářet prostředí. Je možné tyto póly skloubit v jedné stavbě a nepopřít je navzájem?“

Nové prvky jsou do prostoru vloženy v podobě solitérů. Kuchyňská linka, křeslo, pohovka, masivní stůl. V celém interiéru najdeme množství uměleckých děl, především obrazů. Estetika podlahy balancuje na hranici domova a dílny – dvojakost perfektně pasující k domovu umělce...

…na první pohled by určitě ne každý odhadl, že je v podstatě úplně nová. Původní vnitřní zdi byly očištěny a dnes vyznívá struktura zdiva a jeho surovost. Nábytek místnost nezaplňuje. Naopak! Je ponechána k libovolnému použití.

Prostor je v přízemí dotvářen umístěním vestavěných skříní. Geometrie je tak čistší, jednodušší. Jídelní stůl je symbolickým centrem, jeho masivnost mu dodává na vážnosti. Je od něj přímý výhled ke vstupním dveřím.

Do patra bylo během rekonstrukce zasahováno mnohem méně. Odkryty ale byly dřevěné konstrukce krovu, které tak tvoří klíčový prvek atmosféry. Povrchům vládne bílá, definovány jsou jednoduchými čistými linkami.

Přízemí je jedním velkým otevřeným prostorem. Prolínají se zóny práce, odpočinku, vaření a stolování. Vrchní patro je již více fragmentována do jednotlivých místností. Dům tak obsahuje různá měřítka, různou míru intimnosti.