Dynamická stavba s půdorysem do kruhu poskytuje netradiční bydlení

Dominika Tesárková
30. Březen 2018

Průchozí dům kolem dokola je dílem studia Architecten de vylder vinck taillieu. Na začátku celého procesu byl opuštěný pozemek v belgickém městě Ghent. Bylo to místo se spoustou vzrostlých stromů a malou dřevěnou chatou na hranici pozemku. Klíčovým dokumentem pro tento návrh se stal topografický plán parcely s přesným popisem a umístěním každého stromu. 

 

Celou stavbu se podařilo navrhnout a postavit bez pokácení nebo porušení jediného stromu. A to především díky neotřelému nápadu, jak navrhnout půdorys domu. Jedná se o příjemný přechod mezi monumentální architekturou a lesem, který není nijak narušen. Les je okolo i uvnitř stavby a proniká skrz ni.

Dům je postaven ze dvou betonových desek, oddělených pomocí dalších dvou desek, které zároveň určují vnitřní členění. V místech s větším rozpětí je jako podpěra využit ovální krbový komín.

 

Jelikož je střešní deska na různých místech různě široká, liší se i její tloušťka podle potřeby. Ze střechy odvádí vodu výrazný okap. Celkem má dům 18 oken, které tvoří většinu fasády stavby. Díky oknům mizí hranice mezi prostorem vnitřním a vnějším.