Trpíte astmatem nebo alergií? Moderní domy mají řešení

Dominika Tesárková
27. Březen 2018

Stavba "Silvervillan je dílem architektů Sjöberg & Thermé. Nachází se v ekologicky významné oblasti Švédska, která je známá pro organické farmy, lokální výrobky a produkty, velké antropologické centrum a kulturní akce. Cílem a požadavkem bylo navržení domu s minimální ztrátou tepelné energie a aby stavba byla schopná udržet si příjemnou teplotu po celý rok i během extrémně mrazivých dnů. A to vše bez navýšení finančních nákladů.

 

Vznikl tedy nízkoenergetický dům postavený z dvou samostatných konstrukčních rámů. Dále zde byla vybudována ventilace vzduchu, která je vhodná pro lidi trpící na astma a alergie.

Fasáda domu je navržena z borovicového dřeva, které je ošetřeno skalicí pro navození starobylého vzhledu připomínajícího stavby v severním Švédsku. Na jižní stěně domu jsou umístěny solární panely.

Vše v jednom - přesně tímto heslem se řídili architekti při navrhování interiéru. Kuchyň, jídelna a obývací pokoj společně tvoří jeden otevřený prostor v přímém kontaktu s přírodou, díky velikému francouzskému oknu.

 

V interiéru byly použity přírodní materiály. Podlaha a deska kuchyňského ostrova je z dubového dřeva. Zbytek nábytku je bílý, kromě krbu.

 

Světlý design interiéru působí čistě a jednoduše. Veškeré skříně a úložné prostory jsou vestavěny do zdí, neruší tak celkový vzhled a působí velmi elegantně.