Příběh o rekonstrukci půdy zaplněné nepotřebným nábytkem

Tomáš Čech
18. Říjen 2016

Rekonstrukce půdy zaplněné nepotřebným nábytkem na vlastní ateliér a kancelář byla pro studio No Architects projektem „pro sebe“ i „ze sebe“. Je nutné říci, že jejich pomyslná kobyla nechodí bosa, ba naopak!


Autoři návrhu: No Architects | Jakub Filip Novák + Daniela Nováková Baráčková

Realizace: 2011

Plocha: 80 m²


Místo je tvořeno dvěma hlavními prostory. Černou kancelář obíhá dokola prostorný pracovní stůl a v jeho středu stojí schodiště. To vede do krovu, kde je místo pro uskladnění věcí a příležitostné přespání. Druhým prostorem je světlý ateliér ozdobený kresbou na podlaze.

 

Polovinu stavebního materiálu měli tvůrci na místě ještě před úplným začátkem. Z odložené palandy vznikly posuvné dveře, fošny se staly masivními lavicemi. Odtud „ze sebe“ - tedy z vlastních zásob. Stoly a konstrukce schodiště jsou vyrobeny z vodoobalové překližky, materiálu betonářského bednění. Jestliže na „vnitřku“ se šetřilo, „obálka“ je pojata maximálně kvalitně. Pořídila se bezúdržbová okna, předokenní rolety a solidní vstupní dveře.

 

„Je podkroví lákavé svou netradiční geometrií a prostorovým zážitkem? Obohacuje konstrukce krovu interiér? A nebo je omezený kontakt s okolím, s ulicí, nedostatkem, který příliš snižuje kvalitu života?"

Kombinace bílé a lesklých černých povrchů je pozadím pro jasně žlutou linku a barvy života. Nekompromisní ladění! Pokud takový prostor vytváří architekt sám pro sebe, je bezpochyby jasným vyjádřením hodnot.

Pracovní stůl ohromí svou délkou a zároveň určitě nezklame svou prostorností. Milá je polička malé hloubky pod ním. Hned vedle se pod střešními okny nachází místo odpočinku, improvizovaná pohovka.

Světlá výška dodává prostoru vzdušnost a velkorysost. Schodiště je velmi úzké, ovšem jde o výstup do úplného vrcholu krovu, zde nikdo běhat nebude. Vizuální propojení těchto částí vytváří důmyslný prostorový vjem.

Je zde „stan“ pod střechou, jakési místo úniku, soukromí a svobody. Je jasné, že v případě kanceláře a ateliéru No Architects nejde o čistě pracovní prostředí. Žlutý koberec a matrace odkazují ke stejně barevné lince pod schody.

Kontrast prvního prostoru střídá jemnost a klid druhého. Široké okno zajišťuje absolutní dostatek světla. Pod ním je již zmíněná lavice. Zářivky na stropě jsou uspořádány do netradiční formy písmene X.

Za vstupem se nachází zázemí v podobě koupelny s WC. U dveří do kanceláře je kuchyňka, která je zároveň částečně úložným prostorem. Před schodištěm je místo pro jednání. V ateliéru není nic jiného než židle a stůl. Ve středu všeho jsou zde ptáčci...