Mladistvé bydlení plné barev a zeleně

Dominika Tesárková
5. Říjen 2016

Nově zrekonstruovaný dům, kterému se přezdívá "Dům F" je dílem architektů URBANWASABI. Dům je součástí oblíbeného předměstí, které se nachází v údolí na Taiwanu. Parcela je ne příliš příznivě orientovaná na západ a v odpoledních hodinách na ní dopadá tropické odpolední slunce. Výhodou lokace je všech blízká přítomnost městské zeleně. Architekti se však s úkolem bravůrně poradili a vytvořili příjemné bydlení pro mladou rodinu.


Autor: URBANWASABI

Místo: Taiwan

Dům se stal velikou výzvou v boji proti stereotypu. Je ztvárněním hravé architektury, které je plná barev a skvělých detailů.

Dominantním prvkem, který propojuje přízemí s dalšími patry je schodiště. Stalo se centrem stavby, zároveň napomáhá ventilaci vzduchu, přivádí osvětlení a funguje jako spojnice mezi prostory.

Od začátku bylo jasné, že bude potřeba změnit rozvržení a přeformulovat interiér. Výsledkem je vzdušný prostor, který volně přechází z místnosti do místnosti.

Byl zde vytvořen nový smysl vnímání dimenzí prostoru a bydlení. Během renovace bylo nutné předělat koncept rozvržení zdí. Použití různých materiálů a tvarů vytvořilo variaci hloubek a vrstev prostoru. 

Důležitým úkolem bylo přivést do domu čerstvý vzduch. Toho se docílilo přeorganizováním koupelny a organickými tvary jednotlivých pokojů.

Dům je plný kontrastů. V dialogu je zde nostalgicky plechová fasáda spolu s moderním a inovativním interiérem. Zároveň se zde mísí vnitřní a vnější prostor.