Dům na pobřeží, kde byste si přáli strávit dovolenou

Pavla Kubu
3. Duben 2018

Jardim do Mar je malá zemědělská a rybářská vesnička. Krajina zde je charakteristická typickými terasami, které jsou podepřeny působivými kamennými zdmi. Architekti si s tímto komplikovaným terénem poradili na výbornou. Domek umístili do severozápadního svahu, odkud je nádherný výhled podél pobřeží a na sousední vesnici.


Autor: Mayer & Selders

Lokalita: Jardim do Mar, Madeira


Dům stojí na poměrně malém pozemku ve tvaru písmene L. Nachází se zde dvě terasy s výškovým rozdílem cca 3 metry. Přístup sem je obtížný, materiál na stavbu musel být dopraven na místo bez pomoci jakékoliv techniky. I z tohoto důvodu se architekti rozhodli zachovat stávající kamennou stěnu i původní venkovský charakter pozemku. Došlo pouze k minimálním úpravám a nový domek se spíše přizpůsobil svému okolí.

Stavba se skládá ze dvou částí - apartmánů. Ve spodním apartmánu najdeme otevřený vzdušný interiér s malou kuchyňkou, jídelním stolem a postelí. Celý prostor se otevírá směrem k zálivu a nabízí nádherný výhled na pobřeží.

V koupelně je přiznaná původní čedičová kamenná stěna. Byla ponechána v přírodní podobě, na kamenech najdeme místy mech i sukulenty. Stěna propůjčuje koupelně nezaměnitelnou a zcela jedinečnou atmosféru.

Horní apartmán je částečně otevřený až po střechu, pod kterou bylo umístěno mezipatro s postelí. Nabízí se odtud asi nejdramatičtější výhled na skalnaté mořské břehy.

Schodiště, malá kuchyň, skříň i stůl je v podstatě tvořen jedním jediným kusem nábytku. Cílem architektů totiž bylo co nejvíce využít relativně omezeného prostoru v přízemí.

Na spodní terasu byl umístěn malý bazén sestávající ze dvou kruhů. K domu také patří zahrada, kde se pěstuje subtropické ovoce, zelenina a bylinky určené na vaření pro hosty.