Úžasný malý byt s výhledem na Karlův most a Pražský hrad

Pavla Kubu
7. Červenec 2017

Mladá dvojice si byt koupila s investičním záměrem. Okouzlil je především místní genius loci, nádherný výhled na Pražský hrad a Karlův most a v neposlední řadě skvělé umístění bytu v historickém centru města, odkud se dá všude dojít pěšky.


Autor: I.D. Arch

Lokalita: Praha, Staré město


Interiér bytu tvoří otevřený polyfunkční prostor zahrnující obývací zónu a kuchyň, oddělené jsou jen klozet, ložnice a za ní koupelna. Z koupelny lze ještě vstoupit do technické místnosti, kde je pračka se sušičkou. Skvěle řešeny jsou úložné prostory, které se nacházejí pod šikminami po obvodu interiéru. Další skříňky jsou zase velmi zajímavě vetknuty mezi trámy.

Byt je vybavený nábytkem zhotoveným na míru, bíle lakované plochy jsou zkombinovány s mořenou dubovou dýhou. Interiér zdobí všudypřítomné masivní trámy, které najdeme dokonce i v koupelně ve sprše. Vytvářejí zde kouzelnou a naprosto jedinečnou atmosféru.

Kuchyni vévodí speciální nábytkový modul, jehož po straně prodloužená pracovní deska přechází v barový pult. Modul je zhotovený na zakázku z matně lakované MDF desky. Kromě varné desky, pečicí trouby a myčky je jeho součástí i speciální zásuvková chladnička. Do pracovní desky byl zapuštěný nerezový dřez, který je doplněný baterií s výsuvnou sprškou.

Bílé plochy nábytku v celém bytě příjemně kontrastují s mořenou dubovou podlahou, která je ve shodném odstínu jako staré naolejované trámy. Zajímavý kontrast tvoří také cihlovými pásky obložená komínová stěna a moderní skleněné dveře s pískovým sklem. Tam, kde to bylo možné, se do komínové stěny zapustil nábytek.

Ložnice je vybavená lůžkem zhotoveným na míru v designu architektky Ivany Dombkové. Část záhlaví lůžka tvoří zapuštěné odkládací prostory ve tvaru čtverce, které se ve shodné podobě objevují v celém interiéru. Z ložnice je přístupná koupelna, do které proniká dostatek denního světla přes pískové sklo dveří.

Až do bytu bytu vede kvalitní kamenné schodiště, které zůstalo podle požadavků památkářů zachováno. Doplňovaly se pouze tři stupně k úrovni podlahy interiéru.