Cirkusová maringotka se proměnila v útulné víkendové bydlení

Pavla Kubu
5. Červenec 2017

Studio Schwestern sdružuje sesterskou dvojku architektek - Moniku a Ivetu Čermákovou. Vzniklo na základě podobného koncepčního uvažování o architektuře, designu a umění. Práce architektek je ovlivněna myšlenkou vytvářet "trvalou" architekturu s odpovědností k životnímu prostředí.

 

Dnes vám představujeme jejich nový projekt rekonstrukce staré maringotky pocházející z vozového parku cirkusáckého klanu Berousků. Otec architektek ji obdržel jako dárek k 50. narozeninám od rodiny a přátel. "Záměrně byla pořízena maringotka před rekonstrukcí, aby oslavenec osvěžil své truhlářské vzdělání a mohl dvě léta strávit manuální činností."

Opláštění maringotky a téměř všechna okna zůstala zachována. S ohledem na umístění na svažitý pozemek s výhledem na hrad Lipnice bylo jedno boční okno zvětšeno na velké posuvné prosklené dveře. Ty je možné otevřít a propojit tak vnitřní prostor maringotky s venkovní stupňovitou platformou a užívat si výhled do krajiny.

Maringotka je dlouhá 7 metrů a široká téměř 2,5 metru. V otevřeném obytném prostoru najdeme kamna s posezením, kuchyňský kout a velkou postel, pod kterou byly umístěny police a velký úložný prostor.

Na vnitřní obložení a vestavěný nábytek je použita přírodní překližka. Podlaha je zhotovena ze starých zrecyklovaných prken, které byly opatřeny transparentním lakem s šedým tónováním. 

Původní vstupní prostor s dveřmi byl přeměněm na koupelnu. Jako materiál pro zeď a podlahu v koupelně byla zvolena voděodolná překližka. Jedna stěna místnosti je zdobena ručně malovaným dekorem.