Chladivá betonová stavba v tropické Kolumbii

Dominika Tesárková
23. Září 2016

Autory tohoto snového bydlení jsou Alberto Burckhard a Carolina Echenerri. Jedná se o dva stejné domy navržené pro dva bratry a jejich rodiny. Parcely se rozléhají v tropické Kolumbii v obklopení plantáže. Pod pozemky se rozléhá veliké jezero. Pro architekty to byla příjemná práce, kde mohli pustit uzdu své fantazii, přestože klienti měli o svém bydlení jasné představy.


  • Autor: Alberto Burckhard a Carolina Echenerri
  • Místo: Kolumbie

Jedním z mnoha přání klientů byl velkorysý vstupní prostor, který by sloužil jako spojník mezi rozlehlou zahradou a domem tvaru "L".

Přízemí je tvořeno společnými místnostmi, jako je kuchyň, obývací pokoj nebo jídelna. Z těchto prostorů se dá ihned vstoupit na terasu s neuvěřitelným bazénem.

První patro tvoří intimní zázemí pro obyvatele domu. Nachází se zde ložnice, ze které se dá volně přejít na střešní zahradu. Ta je vybavena křesly a nabízí příjemné místo k rozjímání.

Jedinečná architektura je ztvárněním minimalismu s důrazem na horizontální linie. Hlavními materiály použitými na stavbu byl beton doplněný o dřevěné prvky. Jde tedy o lehce udržitelné stavební materiály.

Návrh zahrady byl uzpůsoben orientaci domu a pozemku spolu s klimatickými podmínkami. Dům je orientován na hraně svahu s výhledem na rozlehlé plantáže.

Jelikož zde přetrvává tropické počasí, jsou v domě navržena veliká okna, umožňující větrání a cirkulaci vzduchu. Slunce je stíněno dřevěnými roletami, které vytváří hru stínů na betonové fasádě domu.