Návrh rodinného eco domu v Polsku, který nadchne každého svým atraktivním vzhledem

Tereza Hrdličková
3. Červenec 2017

Tento unikátní projekt udržitelného domu od architektonického studia BXBstudio Boguslaw Barnas se nachází v chráněné krajinné oblasti Natura 2000 na jihu Polska. Je obklopen bukovo-dubovými lesy, zemědělskými půdami a překrásnými loukami, které přímo zvou k projížďce na koni. Objekt byl navržen tak, aby optimalizoval energetické zisky a ztráty. Udržitelnost domu pochází nejen z unikátní technologie, ale je získána i prostřednictvím architektonické formy a tvaru, který je v harmonickém vztahu s přírodou.


  • Architekt: BXBstudio Boguslaw Barnas
  • Místo: jižní Polsko
  • Realizace: 2015
  • Plocha: 212 m2
  • Fotografie: BXBstudio, Tomasz Jedrzejczak

Udržitelnost rodinného domu zajišťuje hlavně perfektně rozvržená dispozice. V severní části domu je situována garáž a nenajdeme zde žádná okna. Naopak na jih je směřována skleněná stěna fasády a solární panely, které zajišťují přímou přeměnu světla na elektrickou energii. Projektanti mysleli dopředu i na shromažďování dešťové vody, která se následně využívání k zavlažování přilehlé zahrady. Při stavbě domu byla použita technologie Izodom. Tato technologie je energeticky úsporná a šetrná k životnímu prostředí a navíc umožňuje i minimalizovat tepelné ztráty.  Dům v zimě je chráněný před mrazem, a v létě před horkem. Betonová konstrukce provedená v profilech Izodom je navíc díky vrstvě tepelné izolace mnohem trvanlivější, než běžná betonová konstrukce. 

Stále více poslední dobou začínají do interiérů pronikat netradiční materiály jako je beton. Ať už je to ve formě betonové zdi, stropu, schodiště, dělící zdi, kuchyňského pultu nebo podlahy, interiérový pohledový beton je skvělým prostředkem k docílení architektonické svéráznosti a navíc dokáže potlačit monotónnost prostoru. Beton se hodí jak k industriálně pojatému interiéru, tak i k tvarově čistému minimalismu.

Symetrie je všeprostupující koncept, který je ale zároveň jedním z nejobtížněji uchopitelných a nejzáhadnějších. Architekti se i přesto pokusili tuto symetrii přenést do interiéru a utvrdit nás v tom, že ji skutečně můžeme nalézt téměř v čemkoli.