Okouzlující půdní byt na Žižkově dotažený do posledního detailu

Pavla Kubu
5. Červenec 2017

Majitelé půdního prostoru na Žižkově začali s jeho rekonstrukcí. V jejím průběhu ovšem začali mít o původním projektu pochybnosti. Obrátili se proto na architektku Ivanu Dombkovou s požadavkem na vybudování vzdušného, praktického, účelně vybaveného a zároveň zemitého interiéru.

 

V nově vznikajícím prostoru to však nebylo možné. Dispozice byla z pohledu architektů nedomyšlená a začalo se tedy od začátku. Mohl tak vzniknout zcela nový, do posledního detailu dotažený interiér. Pojďte se pokochat společně s námi.

Hlavní denní obytný prostor se nachází v horním podlaží. Zahrnuje kuchyň, jídelnu, relaxační kout s televizí, WC a menší terasu s úžasným výhledem na střechy žižkovských domů. Úložné prostory jsou ukryty pod šikminou za celokovovou skládací stěnou. Schody nás dovedou na velkou střešní terasu, která se v současné době dokončuje.

Ladění interiéru a použité materiály odráží skvělý vkus majitelů. Přírodní kartáčovaný sukovitý dub doplňují antracitové tóny v podobě kamene, oceli, plastu či nátěrů. Na namáhaných plochách byla použita středně šedá betonová stěrka, která interiéru dodává lehce industriální charakter. To vše příjemně doplňuje sklo, broušená nerez a přírodní železo s hrubšími detaily.

Nosné konstrukce krovu jsou "zabaleny" do celodřevěných portálů, které tvoří jakýsi druhý rám pro obrazy či nápisy na stěnách. Panel mezi sedačkou a jídelnou rovněž kryje nosnou konstrukci a slouží jako kreslící tabule pro děti. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou nádherné doplňky a svítidla. Vybrala je sama majitelka a s citem i grácií byt dotvořila a zabydlela.

Po schodech umístěných naproti kuchyňské lince se dostaneme do spodního podlaží. Zde se nachází ložnice rodičů s prostornou šatnou, samostanou toaletou a koupelnou. Do druhé poloviny podlaží byly umístěny dětské pokoje, další koupelna, samostatné WC a prádelna.