Opravdová hobití nora ve Walesu

Damián Hruban
25. Září 2016

Enviromentální aktivista Simon Dale přišel na to, že je možné postavit si kvalitní bydlení za pár liber, a tak si za 4 měsíce a téměř jen vlastníma rukama postavil hobití dům, jenž nabízí nejen komfortní bydlení, ale také přirozené souznění člověka s přírodou. Sám odhaduje náklady stavby na £3000 a pracovní dobu přes 1000 hodin.

 

Pan Dale neměl se stavbou domu téměř žádné zkušenosti, proto jediné, nač se mohl spolehnout, byla sebedůvěra, vytrvalost a pár nápomocných přátel. Hobití nora nabízí čtyřčlenné rodině unikátní příležitost vychovávat děti v těsné blízkosti přírodě - a to i v interiéru.

Interiér dokonale připomíná Tolkienovo Dno pytle v Hobitíně. Podle autora Pána prstenů byli hobiti malého vzrůstu, a tak si místo stavby domů do výšky kopali nory do země.

Nejprve se muselo vykopat úbočí kopce, aby mělo přístřeší ve finále malou výšku a jevilo se, jakoby bylo součástí kopce. 

Konstrukce domu byla postavena z tenkých dubů z blízkého okolí. Poté, co byly na střechu střídavě položeny hliněné tašky, byl dům pokryt vrstvou drnů.

V kotli se topí dřevem, o které není regionálně nouze. Lednice je chlazena šachtou vedoucí pod základy. Voda je sem přiváděna bez čerpadla - přirozeně gravitací z blízkého pramene. Solární panely poskytují energii pro světla a nezbytnou elektroniku

Jako izolační materiál do podlahy, střechy a zdí použil Simon Dale balíky slámy. Aby bylo bydlení co možná nejvíce eco-friendly, bylo na výrobu omítky použito vápno namísto cementu.

Hlavními použitými nástroji bylo kladivo, motorová pila a dláto.

Všechny tvary exteriéru i interiéru jsou přirozené. Vše je zaoblené bez jakýchkoli hranatých krabicových urbanistických prvků. Tak působí hobití nora Simona Dala silně estetickým a klidným dojmem.