Chata uprostřed norské tajgy jako stvořená pro milovníky nedotčené přírody

Damián Hruban
13. Březen 2018

Severně od Osla v řídce osídleném kraji se pod sněhem schovává stylová chata Vindheim. Při jejím návrhu mysleli architekti i na to, jak dopřát dětem tu radost, každé ráno bobovat z vlastní střechy.



Studio Vardehaugen se inspirovovalo pohledem na klasickou severskou chatu, kde střecha byla jedinou částí, jež vyčnívala ze sněhové pokrývky. Proto byla štíty a krovy protaženy až k zemi.

Vysoký sklon a členitost střech byly už odpradávna charakteristickými prvky severských nebo vysoko položených staveb. Sníh se díky tomu nehromadí na střeše a nepůsobí na ni takovým tlakem. Největší střecha se podle slov architektů dokonce může používat jako umělá rampa na lyžování nebo bobování.

Základním nápadem byla kombinace trojúhelníkových těles, které působí jako několik oddělených obývacích jednotek. Ve skutečnosti jsou však nápaditě propojeny.

Okna jsou navzdory severské tradici relativně velká. V současnosti si to ale už můžou majitelé dovolit. Díky pokročilé izolační technologii vícevrstevného skla a vakuového meziprostoru nedochází v chladném klimatu k enormním ztrátám tepla.

V celém interiéru převládá béžová dřevěná barva, která chatě dodává nádech přírody i zevnitř.

Černý nátěr prken dokonale kontrastuje s převládajícímu zimnímu rázu okolní krajiny.

Čtěte také
Komentáře