Různorodý byt ve Veroně

Tomáš Čech
8. Říjen 2016

Byt v italském městě Verona, respektive jeho původní struktura, zůstal absolutně uchován. Nic se nebouralo, všechny dělicí konstrukce stále stojí na svém místě. Přesto se však půdorys interiéru proměnil. Mohou za to architekti z kanceláře Archiplan Studio.


Autor: Archiplan Studio

Místo: Verona I Itálie


Mezi stávající zdi přibyly dělící příčky z překližky. Ty vymezují prostor šatny, která vznikla předělením ložnice, a definují novou strukturu kuchyně. Je v ní teď spíž i malá komora. Zbytek interiéru je zařízen různorodou sbírkou prvků, které svou přiměřeností vytvářejí poměrně harmonický celek.

 

„Ne vždy vyhraje absolutní design, ne vždy vyhraje ambice maximálního sladění. Ne vždy uspěje touha po kultovní dokonalosti. Ne vždy je čistota cílem. A je to dobře! Bylo by to neosobní, nelidské, nesmyslné, degradující.“

Dělící příčka je zalomená, aby umožnila umístění veškerého potřebného nábytku. Slouží zároveň jako čelo postele. Řešení lépe využívá prostor pod šikmou střechou a ponechává místo pro spaní volné, bez zbytečného množství nábytku.

Obytný prostor je směsicí předmětů, u kterých jistě nikdo nezamýšlel, že budou jednou stát vedle sebe. Jelikož je ale jejich výběr citlivý a „umírněný“, výsledek nepůsobí nepříjemně nebo složitě. A majitelům to takto vyhovuje.

Celý interiér propojuje jednak jemně šedá výmalba, jednak materiál podlahy. Ta prostupuje bez prahů z jednoho pokoje do druhého. Stejné je to i s krovem, který svou výraznou estetikou tvoří hlavní vizuální prvek interiéru.

Objem na pomezí obytného prostoru a kuchyně je zákoutím pro lednici. Překližková příčka odděluje i komoru s pračkou. Velmi efektivní je použití jednoduchých posuvných dveří. Jsou ze stejného materiálu jako okolní zeď.

Koupelna je vybavena jednoduchou sanitou. Jejím velkým bonusem je okno a tedy absolutní dostatek světla a čerstvého vzduchu. Použití žebříku jako držáku na ručník koresponduje s estetikou ostatních částí bytu.

Hlavní silnou stránkou interiéru je umístění oken na obou stranách. Prostory jsou tak nesmírně světlé a příjemné. Jasnou výhodou je také jasné oddělení noční, soukromé zóny, od společenské části.