Netradiční projekt rekonstrukce interiéru bytu v italské Mantově

Tomáš Čech
30. Září 2016

Netradiční projekt rekonstrukce interiéru bytu v italské Mantově balancuje na pomezí nového a starého, na pomezí stálého a nestálého, na pomezí kontrastu a splynutí. Za jeho vznikem stojí kancelář Archiplan Studio.


Autor: Archiplan Studio

Realizace: 2016

Místo: Mantova I Itálie


Byt s jednou ložnicí nechává v podobě povrchů zdí, v podobě vlastní definice prostoru, promlouvat minulost. Její neustálá přítomnost je pak určujícím faktorem prostředí. Dokáže se s tím přítomnost vyrovnat? Mezi zdi je vložena bílá barva – pohovka, stůl, židle, kuchyňské skříňky, sanita... V prostředí zvláštního napětí se jistě odehrává specifický život!

 

„Je lákavé, pro velkou skupinu architektů dvojnásob, pracovat koncepčně. Působivá řešení pak ohromují svojí nápaditostí, jsou efektní. Je ale třeba se ptát. Můžeme si intenzitu, měřítko koncepčnosti dovolit všude stejné? A nebo je třeba posuzovat, slevit a respektovat nezávislost jednotlivých míst, prostorů, okamžiků... ?“

Kuchyňské skříňky jsou umístěny v nice s obloukovým závěrem. „Ukrývá“ je to. Do prostoru umístěný prostý bílý stůl doplňují funkční bílé židle. Přestože spolu všechno v prvním plánu ladí, ve druhém vzniká zvláštní napětí.

Výmalba promlouvá svou vrstevnatostí, nestálostí, vzájemnými vztahy jednotlivých úrovní. Umí probouzet představy a otázky. Z pouhé role definice prostoru se dokáže proměnit v tvůrce jeho obsahu.

Použití pouze bílé narušuje jen několik málo prvků. Ve vstupní chodbě je to skleněná stěna oddělující ložnici. Prkenná podlaha, křídla i zárubně dveří – i ty prozrazují originální stav a minulost. Do koupelny, která je na konci chodby, vedou velkorysé dvojité dveře.

Odehrává se zde, jak jinak, osobitá kombinace původního rámce a nových prvků. Sprchový kout je naprosto nezávislý solitér, dokonce trubky vedoucí vodu k baterii „běží“ po povrchu zdi, nikoliv pod ním. Celkový kontrast ještě podtrhuje masivní skříň.

Atmosféra ložnice je o něco poklidnější než ta v ostatních částech bytu. Kontrasty nejsou tak dramatické a rozsáhlé. Správná volba. Zeď za čelem postele je jednou z nově navržených. Základní rámec ale zůstal zachován.

Podél jedné fasády jsou seřazeny tři pokoje. Obytný prostor, ložnice a koupelna. Ta je, vzhledem k ostatním místnostem poměrně velkorysá. Vstup do bytu je v jeho středu, do malé chodby.