V Amsterdamu "vytiskli" tento revoluční 3D domek

Tereza Hrdličková
5. Březen 2018

Udržitelné řešení bydlení pro rychle rostoucí města po celém světě je velice ožehavé téma. Skupina architektů z DUS Architects, sídlící v Amsterdamu a specializující se na veřejnou architekturu, se s tímto problémem poprala po svém a vytvořili unikátní návrh revolučního 3D domku.

 

Tato 3D tisk technika, tolik oblíbená v posledních letech, může být použita zvláště pro stavbu malých dočasných obydlí nebo v oblastech zasažených nejrůznějšími živelnými pohromami. V tomto případě byl dokonce použit i bio tiskový materiál, který může být kdykoliv skartovány a následně se může proměnit v jiný projekt. Jedná o zcela udržitelné a přizpůsobivé řešení bydlení, které lze využít naprosto kdekoliv. 


  •  Architekt: DUS Architects
  • Místo: Amsterdam, Nizozemsko
  • Realizace: 2016
  • Plocha: 8 m2
  • Fotografie: Ossip van Duivenbode, Sophia van den Hoek

Fasádu tvoří černý bio materiálem, který je strukturálně velice zajímavý. Je totiž složen z různých typů ornamentů. Navíc jako inteligentní řešení funguje kladně i pro izolaci domku a snižuje tak celkovou spotřebu materiálů. Při návrhu designu hrál důležitou roli vztah mezi vnitřními a venkovními prostory. Konstrukci tvoří mini-veranda a vnitřní prostor. Téměř nejkontroverznějším prvkem ale je tištěná vana, která je zasazena venku v zeleni. 

 

"Hranice je třeba stále posouvat. Chceme navrhovat věci, ve kterých se budeme cítit jako doma kdekoliv na světě. Chceme lidem zprostředkovávat nové digitální techniky, díky nimž lze zhotovit zcela nové domovy, které navíc můžou vést k cenově dostupné a udržitelné architektuře. DUS vidí architekturu jako řemeslo a kombinuje v sobě výzkum a design. Stále máme na paměti naše krédo 'DESIGN by DOING' DUS."