Moderní městský dům v Tel Aviv s bazénem na střeše

Zbyněk Šuba
25. Březen 2018

Nový šestipatrový městský dům se nachází v hlavním městě Izraele, také přezdívaném Bílé město. Je inspirován velkým množstvím funkcionalistických budov, které byly postaveny v meziválečném období, a které městu daly jeho přezdívku. Oproti těm domům, které jsou mimochodem součástí zapsány jako světové dědictví UNESCO, má dům jednu velkou vymoženost dnešní doby okna od podlahy až po strop, od stěny ke stěně.

 

Město Tel Aviv má jednu z největších hustot zalidnění z měst ve vyspělém světě, proto bylo potřeba postavit vyšší stavbu, i přesto, že se nachází poměrně daleko od centra. Tohoto úkolu se zhostili architekti z ateliéru Pitsou Kedem. Z vnější strany domu dominuje bílá fasáda, která souzní v kontrastu s černými rámy oken a konstrukcí. Samozřejmě asi největších předností domu je jeho střešní bazén.

V obývacích pokojích je na městský dům nebývale velké množství světla, díky dvěma proskleným stěnám.

Podlaha okolo bazénu je obložena dřevěnými deskami, příjemnými i na posezení s nohama namočenýma ve vodě. Úžasný výhled přímo z bazénu umožňuje skleněné zábradlí, které skoro ani nejde vidět.

Všimněte si vkusných lustrů nad kuchyňským stolem připomínajících větvičky stromků.

Černé kovové schodiště vyniká před pozadím šedých cihliček. Slouží spíš jen pro přecházení z jednoho patra do druhého, protože na větší přesuny je zde i výtah.

Všudypřítomné světlo a pohledy ven působí velmi odlehčujícím až vzrušujícím dojmem.

Celá střešní terasa je pokrytá dřevěnou podlahou z barmského týku, která přechází i dovnitř domu. 

Každé patro má svůj vlastní balkon se skleněným zábradlím.