Prefabrikovaný dům uprostřed přírody je plný netradičního nábytku

Zbyněk Šuba
24. Březen 2018

Architekt William Massie postavil pro prodejce vzácného nábytku částečně prefabrikovaný dům poblíž městečka Milan ve státě New York. Majitel, který pracuje v New York City chtěl klidné útočiště v přírodě před tímto velkoměstem. Architekt měl v hlavě umístění a celkové ladění majitelovy sbírky modernistického nábytku už při navrhování. Každý umělecký kousek měl vyniknout, protože ke každému se pojí nějaký příběh.

Skleněné stěny drží na ocelové konstrukci rozdělené vertikálně na tři části. Všechny Všechny ostatní zdi jsou z betonu a natřené bílou barvou. Z vnější strany fasády si můžete na jedné straně domu všimnout neobvyklé zaoblené části zdi a vysoké betonové věže.

Co se týče interiéru, některé stěny a kuchyňská linka jsou z mahagonové překližky, aby dodaly domu atmosféru chaty. Podlahy jsou pouze z betonu. Celkově je vnitřek domu spíše prázdný a právě proto tolik vynikají jednotlivé kusy vzácného nábytku.

Uhodnete který kus nábytku je nejstarší? Křeslo na pravé straně je ze třicátých let, ratanové křeslo nalevo je z let padesátých a černá sedačka je nejnovější, ze sedmdesátých let.

Naproti si můžete všimnout žlutě zbarvené části skleněné stěny. Vyniká nejvíce při západu slunce.

Ložnice je velmi skromná. Žádná postel, pouze dvě matrace, takzvané tatami a noční stolek bez šuplíku. Navíc nemá žádné dveře, takže je vlastně ve společném prostoru s celým zbytkem domu. Podlaha je z korku, čímž působí teple na nohy i v zimě.

Majitel má dokonce natolik vytříbený vkus, že si v domě vystavil opuštěné ptačí hnízdo, které našel na zahradě.

Venkovní ocelová stěna je uměleckým dílem od Dona Drumma brána do domu a oddělení vstupu od zbytku venkovní terasy.

Když je krajina okolo zasněžená, dům s ní téměř splyne. Nejvyšší věž, která je součástí domu neplní žádnou funkci, je spíš je takovým architektovým experimentem s betonem.

Barva stolu a lavic ladí s barvou stěny za nimi.

Na plánku vidíte, že ložnice i koupelny jsou v domě dvakrát a nacházejí se na opačných stranách.