Kouzelná chatka u lesa obklopená nádhernou přírodou

Pavla Kubu
10. Březen 2018

Chatka se nachází na okraji malé belgické vesničky hned u lesa. Cílem architektů ze studia De Rosee Sa Architects byla lehká, jednoduchá a úsporná stavba využívající místních zdrojů. Jako materiál pro dřevěné trámy a obklady, ze kterých je chatka vyrobena, posloužilo dřevo získané z okolních lesů.

Všechny okenní otvory jsou umístěny tak, aby maximalizovaly požitek z krásy okolní přírody. Vnitřní prostor chatky byl navržen pro pracovní, spací i společenské účely, často se zde griluje s přáteli a pořádají se pikniky. Chatka má pouhých 35 m2 a vytápí ji krbová kamna. Nic zde nenarušuje všudypřítomný klid a harmonii okolní krajiny.

Práci na stavbě se ujali sami architekti. Max de Rosee, ředitel De Rosée Sa, řekl:

 

"Je skvělé vidět dokončenou stavbu, kterou jsme nejenom navrhli, ale také sami postavili. Nechali jsme zde hodně potu a občas i trochu krve. Můj otec miluje přírodu. Byl to jeho nápad využít na stavbu chatky stromy zničené bouří někdy před sedmi nebo osmi roky. Práce na této chatce nám dala mnoho: obohatila naše chápání materiálů i konstrukce a zvýšila naši úctu ke stavitelům."