Dům uprostřed přírody, připomínající scény z Pána prstenů

Zbyněk Šuba
29. Září 2016

Na břehu jezera Wakatipu si architekti Bronwen Kerr a Pete Ritchie navrhli svůj vlastní rodinný dům pro svou pětičlennou rodinu. Nachází se uprostřed překrásné přírody na Jižním ostrově Nového Zélandu.  Místo bylo vždy oblíbené mezi místními, ale v posledním desetiletí zažívá významný nárůst turistů z ciziny díky filmové trilogii Pán prstenů.

Součástí domu je i jejich architektonický ateliér spojený chodbou s hlavní částí. Zajímavostí je, že stěnu s velkými okny a výhledem na jezero umístili na severní stranu domu, aby tak do domu vniklo co nejvíce tepla ze slunce. Nejdřív člověka napadne, že se spletli, ale není tomu tak. Nový Zealand leží totiž na jižní polokouli, a proto slunce u nich svítí od severu.

Dům je z větší části obložen černými plechovými profily. Pouze části, kde se často pohybují, kterým majitelé říkají "lidské prostory", jsou obloženy cedrovými deskami.

Z jedné z koupelen se po žebříku dostanete do horní místnosti určené pro cvičení jógy. 

Nad kuchyňským pultem se docela netradičně nachází schodiště obložené dřevotřískovými deskami.

Zimy jsou na Novém Zélandu v horách chladné, a proto domu nechybí ani sauna. Velké okno až k podlaze si mohou dovolit díky soukromí, které jim jejich dům v horách přináší.

Na střeše nechybí ani solární panely ohřívající vodu.

Menší část domu obsahuje ateliér a pokoj pro hosty.

Samotný výhled na venkovní přírodu vybízí k tomu, aby šel člověk na tůru nebo si zaplavat. 

Severní strana domu je obložena cedrovými deskami. V horních patrech se nachází dětské pokoje a ve spodním obývací pokoj s přístupem na venkovní terasu, která je z části zastřešená.